spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăEconomicConcediul de aşteptare intră în linie dreaptă

    Concediul de aşteptare intră în linie dreaptă

    Cele două ordonanţe privind concediul de aşteptare şi reeşalonarea la plată a datoriilor iniţiate şi propuse guvernanţilor, de către preşedintele FNME, Marin Condescu şi directorul general de la SNLO, Daniel Burlan sunt la un pas de a intra în linie dreaptă.

    Dacă în şedinţa de Guvern de astăzi pe ordinea de zi, în vederea promovării se află ordonanţa privind concediul de aşteptare, săptămâna viitoare în aceeaşi situaţie se va afla şi actul normativ ce va reglementa reeşalonarea la plată a datoriilor. Directorul general din cadrul SNLO, Daniel Burlan a precizat că „am vorbit ieri, ordonanţa ce priveşte concediul de aşteptare se va afla pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern pentru a fi promovat. Persoanele identificate vor fi trimise în concediu de aşteptare de la 1 aprilie”. Conform identificărilor făcute, în concediu de aşteptare vor intra aproximativ 550 de mineri. În ciuda declaraţiilor făcute de către social democraţi, care se arată îngrijoraţi de situaţia economică a SNLO, dar şi de faptul că nu sunt şanse prea mari pentru aprobarea unei ordonanţe de reeşalonare, conducerea societăţii este optimistă cu privire la aprobarea celor două acte normative ce urmează a fi aprobate. Astfel, deputatul Vasile Popeangă a declarat că „acumularea unei datorii de 3500 miliarde de lei vechi la bugetul de stat, conform legislaţiei, ar duce la intrarea în faliment. Înţeleg preocuparea pentru obţinerea ordonanţei de reeşalonare a datoriilor. Mă îndoiesc că se face reeşalonarea fără garanţii de plată. Situaţia este destul de complicată”. De o cu totul altă părere este însă conducerea SNLO, care se declară a fi destul de optimistă în ceea ce priveşte evoluţia lucrurilor în următoarele două săptămâni.

    Rând pe rând, în şedinţe de Guvern

    Prima care va intra în şedinţa de Guvern de astăzi, în vederea promovării, este ordonanţa ce reglementează concediul de aşteptare. „Ieri dimineaţă am vorbit, ordonanţa a fost avizată de Ministerul Muncii şi se va afla pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern în vederea promovării”, a precizat Daniel Burlan. În situaţia în care cele confirmate se adeveresc, conform conducerii SNLO, de la 1 aprilie, minerii identificaţi vor intra în concediu de aşteptare. Directorul asistent manager Mircea Mezinca a precizat că „au fost identificaţi 822 de salariaţi, din care 287 au depus cerere pentru primirea plăţilor compensatorii iar 535 vor intra în concediu de aşteptare”.Conform declaraţiilor făcute de către directorul general al SNLO „în cele 24 de luni de concediu de aşteptare, salariatul va rămâne la dispoziţia unităţii, contribuţiile vor fi plătite de către angajator. De reţinut este faptul că salariatul poate fi rechemat la lucru în situaţia în care cererea şi consumul de cărbune vor creşte, respectiv se vor menţine la nivelul lunii martie”. În prezent SNLO merge pe un drum bun, în sensul că pentru luna curentă cererea de cărbune a crescut la 1550 milioane de tone, reprezentanţii societăţii sperând ca această solicitare să se menţine şi în următoarele luni, aprilie şi mai. Acelaşi lucru îl aşteaptă şi sindicatele, vicepreşedintele Gheorghe Etăgan precizând că cel mai bine pentru SNLO ar fi să existe o creştere a cererii de cărbune care să se menţină în acelaşi ritm şi pentru următoarele luni, dar şi că vara să fie secetoasă, pentru ca SNLO să poată supravieţui.

    Burlan : „SNLO are destule garanţii”

    Săptămâna viitoare va fi aşteptată din nou cu nerăbdare şi asta ca urmare a faptului că ordonanţa de reeşalonare este planificată a intra în şedinţa de Guvern dacă observaţiile făcute de către Ministerul Justiţiei se vor remedia. „Ordonanţa a fost avizată de Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei a făcut anumite observaţii şi sperăm ca în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare să fie aprobată”, a precizat reprezentantul SNLO. Cât despre garanţiile ce se vor depune pentru obţinerea reeşalonării la plată, pentru a-i linişti pe cei care se declară îngrijoraţi de soarta SNLO, Daniel Burlan a declarat că „SNLO are destule garanţii, de la bunuri, la producţie şi creanţe. În 2010, s-au constituit la buget 266 milioane de lei iar SNLO a plătit 265 milioane. În cinci ani vom reuşi să recupărăm ce s-a acumulat din urmă, pentru că din 288 milioane de lei, 88 reprezintă dobânzi şi penalităţi”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: