spot_img
21.5 C
Târgu Jiu
luni, septembrie 25, 2023
Altele
  AcasăEconomicDisponibilizări înainte de sărbători

  Disponibilizări înainte de sărbători

  Liderii de sindicat din cadrul CE Turceni aşteaptă, în tensiune, şedinţa de Guvern de azi, când se pare că se va supune aprobării Hotărârea de Guvern privind disponibilizarea a 200 de salariaţi de la termocentrală. Aceeaşi stare de tensiune este întâlnită şi în rândul reprezentanţilor companiei de stat, cu atât mai mult cu cât informaţia a venit tocmai de la un reprezentant al Ministerului Economiei.

  Conţinutul actului normativ, al noii Hotărâri de Guvern, aceasta se pare că va prevede disponibilizarea a 200 de angajaţi, mineri şi energeticieni, care îndeplinesc condiţiile de pensionare. În situaţia în care se va aproba noul act normativ, concedierile vor fi făcute pe de o parte, ca urmare a faptului că sunt impuse de FMI iar pe de alta, pentru că încă de la începutul anului Constantin Bălăşoiu în calitate de împuternicit al Ministrului Economiei pe probleme de energie susţinea că este nevoie de o reducere a cheltuielilor cu munca vie. Odată aprobat actul normativ, administraţia va avea la dispoziţie 60 de zile pentru aducerea lui la îndeplinire. Astfel, cei 200 de mineri şi energeticieni care îndeplinesc condiţiile de pensionare vor primi timp de doi ani bani, după cum urmează. În primul an, angajatul disponibilizat va primi şomaj, dar şi un venit de completare, care este până la valoarea salariului mediu net pe economie. În cel de-al doilea an, acesta va primi doar venitul de completare până la valoarea salariului mediu net pe economie, fără şomaj. Nu trebuie omis faptul că la plecare fiecare disponibilizat va primi 29 de mii de lei.

  Sindicatele: „Vor pleca doar cei ce îndeplinesc condiţiile”

  Starea de tensiune este resimţită şi în rândul liderilor de sindicat. În timp ce liderul de la Energia Turceni, Eugen Iovan, a declarat nemulţumit că „nu avem ce face şi că mai întâi să vedem hârtia aprobată. FMI a impus aceste disponibilizări”, colegul său, preşedintele Sindicatului Mine Energie Jilţ Turceni, Adrian Marciuc, s-a dovedit destul de tranşant. Pentru cotidianul „Impact în Gorj”, acesta a precizat că „nu vom fi de acord decât cu plecarea celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare. În rest, nu vom accepta plecarea nici unei alte persoane”.

  Te-ar mai putea interesa

  5 COMENTARII

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: