spot_img
31.3 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 23, 2023
Altele
  AcasăEconomicEnergia electrică a atins cel mai mare preț din istorie

  Energia electrică a atins cel mai mare preț din istorie

  Energia electrică vândută pe piața din România a ajuns la cel mai mare preț din istorie. Această situație vine pe fondul opririi unei unități a centralei de la Cernavodă ca urmare a unei avarii și a importului masiv de energie electrică, din cauza consumului cu mult mai mare față de producție.

  Conform operatorului pieței, prețul energiei electrice tranzacționată azi pe Piața pentru Ziua următoare – PZU cu livrare mâine seară la ora 21.00 este de 885 de lei/MWh. Este cel mai mare preț spot înregistrat vreodată. Precedentul record a fost de 801 lei/MWh, stabilit tot în acest an, în data de 12 iulie.

  Al doilea cel mai mare preț din Europa

  Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional miercuri seara, ca urmare a unui tranzient în sistemul energetic care a afectat partea clasică, fără a fi afectate funcţiile de securitate nucleară ale unităţii, a anunţat, joi, Nuclearelectrica. În această situație, Complexul Energetic Oltenia funcționează la capacitate maximă.

  Unitatea 2 va fi repornită abia sâmbătă la prânz, astfel că România va continua să importe energie electrică. România a importat astăzi, în medie, 1.400 MW.

  Cu toate că ministrul Energiei a susținut mereu că în România se înregistrează unul dintre cele mai reduse prețuri din Europa, realitatea este alta. În România se înregistra al doilea cel mai mare preț spot din Europa, după cel din Grecia, și la fel ca cel din Ungaria. În schimb, prețul din Germania este la jumătate față de România.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: