spot_img
19.1 C
Târgu Jiu
luni, septembrie 25, 2023
Altele
  AcasăEconomicExproprieri cu acordul Guvernului

  Exproprieri cu acordul Guvernului

  Secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale, Eugen Curteanu a fost prezent la Târgu-Jiu, vizită în cadrul căreia a participat la o întâlnire cu autorităţile judeţene şi conducerea SNLO pe tema extinderii perimetrelor de exploatare şi declararea lor ca fiind de utilitate publică, în Cariera Roşia. Venirea secretarului de stat în Gorj este motivată de faptul că în prezent fronturile de lucru ale Carierei Roşia sunt blocate de refuzul cetăţenilor de a vinde terenurile către SNLO la preţurile oferite de către unitatea minieră.

  O comisie guvernamentală condusă de secretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării, Eugen Curteanu a fost prezentă, la sfârşitul săptămânii la Târgu-Jiu, pentru că împreună cu autorităţile judeţene, conducerea SNLO şi directorii Complexurilor Energetice să ajungă la un punct comun în ceea ce priveşte expropierile din Cariera Roşia. Directorul general al SNLO, Daniel Burlan a precizat că existau probleme cu cetăţenii, în special cu proprietarii a şase case. „Am cerut sprijinul pentru declararea ca zonă de utilitate publică şi de interes naţional a unei suprafeţe de aproximativ 950 de hectare. Pe această suprafaţă există şase case, o biserică, terenuri agricole şi păduri, este vorba de zona Fărcăşeşti”, a mai declarat Burlan. Cum în urma negocierilor purtate cu proprietarii terenurilor şi ai gospodăriilor nu s-a ajuns la o înţelegere cu cetăţenii, urmare a preţurilor exagerate cerute de aceştia, mai mari decât preţul pieţei, conducerea SNLO a apelat la legislaţie pentru a se intra în posesia terenurilor respective. Astfel, prin declararea celor 950 de hectare, aflate în perimetrul de exploatare, ca fiind de interes naţional, în special a zonei forestiere, reprezentanţii SNLO susţine faptul că vor fi scutiţi de anumite lucrări suplimentare.

  Burlan: „vor avea loc negocieri”

  În ceea ce priveşte negocierile ce urmează a avea loc cu proprietarii caselor, directorul general al SNLO, Daniel Burlan a declarat că „vor avea loc negocieri, în urma cărora vom putea ajunge la un punct comun. Dacă nu vom cădea de acord cu proprietarul, după evaluarea făcută, vom depune banii în cont şi vom trece la efectuarea exproprierii”. Cât despre lăcaşul de cult, din Fărcăşeşti aflat în raza de exploatre a excavatoarelor, Burlan a precizat că funcţie de opţiunile cetaţenilor se va reconstrui, alta, într-o altă vatră de sat. În urma declarării de interes naţional a suprafeţei de 950 de hectare de teren, Cariera Roşia va asigura o producţie de opt milioane tone cărbune pe an. Liderul de sindicat de la E.C. Roşia, Vasile Bordei a precizat că unitatea minieră are deschidere de carieră pe zona colinară însă nu se poate înainta urmare a existenţei unor probleme de mediu, dar şi de blocaj la terenuri, motiv pentru care se intenţionează declararea zonei ca fiind de utilitate publică.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: