spot_img
18.5 C
Târgu Jiu
duminică, mai 19, 2024
Altele
  AcasăEconomicInvestiție la o carieră de cărbune a CEO/Planurile de închidere

  Investiție la o carieră de cărbune a CEO/Planurile de închidere

  Complexul Energetic Oltenia va amenaja halda minieră de la Cariera Pinoasa. Au fost aprobate fonduri pentru achiziția serviciilor de execuție a unui Studiu pedologic și a unui Proiect Tehnic. Cele două documentații sunt necesare pentru amenajarea tehnico-minieră a suprafeței de peste 37 de hectare din halda interioară a Carierei Pinoasa, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. 

  Haldele sunt necesare pentru depunerea sterilului rezultat în urma activităților de decopertare, pentru a pregăti frontul de lucru în vederea exploatării cărbunelui. Este obligatoriu ca haldele de steril să respecte normativele, astfel încât să nu fie pus în pericol mediul și să nu se producă alunecări de teren. La închiderea unei halde de steril sunt, de asemenea, obligatorii lucrări de ecologizare și de redare a terenului în circuitul economic. Complexul Energetic Oltenia va păstra numai 4 cariere miniere din 2026. Își va concentra investițiile numai în subunitățile miniere care își vor continua activitatea și după 2026, respectiv până în 2030.

  Astfel, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030. După închidere, activitățile de ecologizare vor dura 1 an. După 2031, nu mai va mai exista activitate de minerit și producere de energie pe bază de cărbune în România.

  Complexul Energetic Oltenia a făcut public și stadiul în care se află activitatea de închidere a unor subunități miniere.

  Măsurile de restructurare care vizează închiderea/conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității la Ministerul Energiei, pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității. Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Închidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: