spot_img
3.4 C
Târgu Jiu
vineri, decembrie 1, 2023
Altele
  AcasăEconomicMinistrul Energiei despre stocurile de cărbune: „Ajung pentru patru zile”

  Ministrul Energiei despre stocurile de cărbune: „Ajung pentru patru zile”

  Ministrul Energiei, Toma PetcuMinistrul Energiei, Toma Petcu, a dispus controale la Complexul Energetic Oltenia şi Hunedoara. Acesta acuză fostul Guvern că nu s-a pregătit bine pentru iarnă şi anunţă că stocurile existente de cărbune mai ajung doar pentru 4 zile. „De la începutul avertizărilor meteorologice am convocat, împreună cu Ministerul Economiei, comandamentul energetic de iarnă pentru gestionarea acestei perioade dificile. Dincolo de situaţia de urgenţă, am observat în acest timp o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul Guvern. În primul rând, stocurile de cărbune la centralele termoelectrice – şi aici m-aş referi la CE Oltenia, unde avem la ora actuală 357.000 de tone, cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone – ne-ar asigura o durată de funcţionare doar pentru 4 zile. La CE Hunedoara avem, la ora actuală, în stocuri, 30.000 de tone cu un consum de 6.100 de tone pe zi, asta înseamnă funcţionare de maxim 4 zile”, a declarat Toma Petcu, citat de digi24.ro.

  Pentru că România este în situaţia „de a fi tot timpul la limita stocului de cărbune, riscând chiar oprirea termocentralelor de multe ori”, Toma Petcu a declarat că a dispus Corpului de Control verificarea modului de pregătire a perioadei de iarnă în cele două complexuri energetice şi la Ministerul Energiei. „În acelaşi timp, în perioada următoare, pe experienţa avută în aceste zile, vom elabora proceduri foarte clare şi bine stabilite, care să ne spună care, ce, cum trebuie să procedăm, plecând de la această experienţă nefericită pe care am avut-o în această perioadă şi de la consumurile istorice pe care le-am avut, atât la energia electrică, cât şi la gaze. Aceste proceduri, din păcate, nu au fost făcute în guvernarea anterioară, punându-ne în această perioadă într-o situaţie limită pe care, doar cu experienţa celor din sistem, am reuşit să o trecem. Când o să începem şedinţa, la ordinea de zi o să cer o suplimentare cu o HG care să vină şi să ne sprijine în acest sens”, a mai spus ministrul Energiei.

  Ce spune fostul ministru! Reacţie pe Facebook

  În acest scandal a intervenit şi fostul ministru al Energiei, Victor Grigorescu. Acesta a transmis un mesaj pe Facebook prin care spune că discuţiile privind această problemă au doar iz politic. „Stocurile de iarnă necesare sistemului energetic există şi ele au fost notificate inclusiv către guvernul Grindeanu la preluarea mandatului. Este o naivitate să credem că aceste stocuri dispar peste noapte sau se pot constitui la comandă. Stocuri pentru iarnă au început să fie acumulate încă din toamnă. Discuţia pe marginea existenţei lor este o chestiune politică şi nicidecum profesională. Cine vrea să le verifice poate să o facă prin înfiinţarea unei comisii sau prin verificarea directă a cifrelor. Nu e nevoie de şapte zile că să vezi dacă ai sau nu stocuri la îndemână. Nu avem sincope în alimentarea cu energie sau agent termic, adică stocurile există şi din ele producem energia în vârf de sezon rece. Dispecerul Energetic Naţional şi Comandamentul de iarnă care gestionează situaţia an de an au acces la aceste date şi dacă ar fi existat vreo problemă ea s-ar fi rezolvat de multă vreme. „Greaua moştenire” e doar o chestiune de discurs politic”, a fost mesajul postat de Victor Grigorescu pe Facebook.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: