spot_img
5.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicSindicalist: Au început să dezafecteze instalația de dezghețat cărbune de la Termocentrala...

    Sindicalist: Au început să dezafecteze instalația de dezghețat cărbune de la Termocentrala Ișalnița

    Un sindicalist din Complexul Energetic Oltenia anunță că deja la unele termocentrale se lucrează la renunțarea la cărbune.

    Astfel, la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița este dezafectată instalația pentru dezghețarea cărbunelui. Aceasta este necesară iarna când cărbunele îngheață în navete. Potrivit lui Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului „Energia” Rovinari, acesta este semnul că nu va mai fi folosit cărbune la Ișalnița în viitorul foarte apropiat.

    Au început să dezafecteze instalația de dezghețat cărbune de la Termocentrala Ișalnița. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci înțelegem că nu vor mai utiliza cărbune în viitorul apropiat sau că îl vor aduce dezghețat. Cert este că la Ișalnița s-a anunțt construirea unui grup mare pe gaze naturale. Aici principalul combustibil folosit vor fi gazele naturale”, a declarat Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari.

    Complexul Energetic Oltenia face demersuri pentru construirea celui mai mare grup pe gaze naturale din Planul de restructurare, dar și a celorlalte investiții. Va fi stabilită și forma finală a documentațiilor pentru constituirea unei societăți cu capital mixt/SPV în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Din asociere va face parte compania ALRO. Cota CE Oltenia deținută din capitalul social, de 59,9% din viitoarea societate mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro. Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect.

    Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026. Va înlocui unitățile 7 și 8, ambele pe cărbune, cu o capacitate de 315 MW. ALRO – unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa – a fost selectat în urma unui proces angajant de selecție organizat de CE Oltenia pentru a construi împreună centrala pe gaze de la Ișalnița, cu o capacitate de 850 MW. Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: