spot_img
5.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăCulturaDouă personalități ale Gorjului, Tudor Vladimirescu și Tudor Arghezi, marcate în Programul...

    Două personalități ale Gorjului, Tudor Vladimirescu și Tudor Arghezi, marcate în Programul de Educație Muzeală al Muzeului Județean Gorj

    Pentru că în luna mai este comemorat Tudor Vladimirescu și este sărbătorit Tudor Arghezi, activitățile de vineri ale Programului de Educație Muzeală din cadrul Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” au constat în vizite și activități la cele două obiective administrate de instituție, care amintesc publicului pe cei doi mari români.

    Întrucât 26 mai este Ziua Eroilor, iar 27 mai este ziua în care îl comemorăm pe Tudor Vladimirescu, ce a murit pentru țară în 1821, elevii Colegiului Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu, care au participat la activități, au putut fi martori ai programului organizat la Casa Tudor Vladimirescu din Vladimir de către școala și biblioteca din localitate, precum și de către autoritățile locale, fiind prezentat un program artistic și depusă o coroană de flori.  După manifestare a fost vizitată casa marelui revoluționar, în care participanții au putut vedea imagini cu scene, obiecte și documente din viața Marelui Pandur. De asemenea, elevii s-au bucurat de un picnic la iarbă verde și de un atelier de artă, la care au avut ca temă reprezentarea casei și a bustului lui Tudor.

     

    Tudor Vladimirescu a produs o mare schimbare în istorie

     

    Tudor Vladimirescu a intrat în istorie pentru că a produs, prin faptele sale de arme, o mare schimbare în viața românilor, despre el scriindu-se multe lucrări științifice. Personalitatea lui Tudor Vladimirescu și fapta sa, Revoluția din 1821, reprezintă pentru istoria națională un moment de cotitură. Pentru gorjeni vorbim de o etapă majoră a Istoriei Românilor, care a început pe aceste meleaguri. Tudor din Vladimirii Gorjului este un erou care a trăit în împrejurări excepționale și a reușit să schimbe o stare de fapt, în urma Revoluției sale fiindînlăturate domniile fanariote. Cu ocazia Bicentenarului din 2021, Tudor Vladimirescu a fost readus în atenția publicului. Gorjului i- a revenit locul de onoare cu istorici importanți ca Gheorghe Nichifor, Gheorghe Gorun, Costin Scurtu, Claudiu Mărăcine, Valentin Pătrașcu ș.a., contribuțiile fiind remarcabile. Deși s-au scris multe despre Tudor Vladimirescu în ultimele două secole, rămâne un subiect deschis.” (Cornel Șomâcu – Vicepreședinte Societatea de Științe Istorice Filiala Gorj).

     

    „L-ați văzut cumva pe Zdreanță?”

     

    Deși poezia „Zdreanță” de Tudor Arghezi nu se mai studiază în școală, elevii de la „Spiru Haret” au recunoscut versurile: „L-ați văzut cumva Zdreanță/Cel cu ochii de faianță?” și s-au bucurat să asculte întreaga poezie, la Muzeul „Tudor Arghezi” din Târgu Cărbunești. Au aflat și faptul că Zdreanță nu a fost un personaj imaginar, ci chiar câinele autorului. Imagini cu Zdreanță și chiar cu mormântul acestuia, aflat în curtea casei poetului de la Mărțișor, pot fi văzute în muzeul de la Târgu Cărbunești. Elevii au putut vedea, de asemenea, multe dintre obiectele ce i-au aparținut marelui poet român (care are rădăcini în Gorj din partea bunicului patern), precum biroul de lucru, ochelarii, călimara și multe altele, fiind donate de fiica acestuia, Mitzura Arghezi.

    Marele poet Tudor Arghezi s-a născut pe 21 mai 1880 și este sărbătorit cu cinste la Târgu Cărbunești, festivalul internațional de literatură ce-i poartă numele ajungând, în acest an, la cea de-a 43-a ediție.

    O excursie minunată

     

    Elevii care au participat la excurisia dedicată marilor români Tudor Vladimirescu și Tudor Arghezi au spus că a fost o zi minunată și au avut destulă energie pentru a cânta, pe tot drumul de întoarcere. Mai mult, au promis că vor reveni cu drag la activitățile organizate de muzeu, atât la sediu, cât și la celelate obiective pe care instituția de cultură le administrează pe raza județului Gorj.

    Aceste activități fac parte din Programul de Educație Muzeală organizat de Consiliul Județean Gorj, prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: