spot_img
8.1 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
  AcasăEconomicVeste bună pentru CEO: Prețul CO2 la cel mai redus nivel din...

  Veste bună pentru CEO: Prețul CO2 la cel mai redus nivel din ultimele luni

  Veste bună pentru Complexul Energetic Oltenia! Prețul unui certificat de CO2 este la cel mai scăzut nivel din ultimul an. Astfel, tona de CO2 (pentru care se plătește un certificat) este echivalată cu 65 de euro, față de un maximum atins la începutul acestui an de aproape 100 de euro per certificat.

  Complexul Energetic Oltenia achiziționează în această perioadă certificatele de CO2 pentru producția realizată de la începutul anului și până în luna septembrie. Este de precizat că, la finalul lunii aprilie din acest an, Complexul Energetic Oltenia a respectat obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2021.

  Prețul certificatelor de CO2 a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând o creștere de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 90 euro în februarie 2022. Pentru achiziția certificatelor aferente anului 2021, peste 188 milioane de euro au fost suportate din fondurile proprii ale companiei. Pentru CE Oltenia, ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășește 60%.

  „Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior, până la data de 30 aprilie a anului curent, ar fi atras penalități de 100 euro/certficat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora. Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului. În fiecare an, CE Oltenia a respectat termenul prevăzut de legislație pentru conformarea achiziției întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse.”, conform Complexului Energetic Oltenia.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: