spot_img
21.6 C
Târgu Jiu
duminică, iulie 21, 2024
Altele
  AcasăCulturaPeste 100 de opere originale Brâncuși, la Timișoara

  Peste 100 de opere originale Brâncuși, la Timișoara

  Timișoara îl aduce pe Brâncuși acasă. Foarte multe opere realizate de marele artist vor fi prezente în România, pentru prima dată în 50 de ani.

  Timișoara va găzdui o amplă expoziție Constantin Brâncuși, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa Centrală și de Est în 2023 și punct culminant al programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Manifestarea are loc în cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

  Expoziție cu peste 100 de opere brâncușiene

  Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale“ va reuni, pentru prima dată după 50 de ani în România, sculpturi emblematice din perioada de maturitate a artistului, care vor fi aduse de la mari muzee ale lumii, cum ar fi Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar și din tinerețea artistului, din colecții muzeale și private din România.

  În același timp, la Muzeul Național de Artă Timișoara va fi expusă și o selecție inedită de fotografii și fragmente filmate de artist. Astfel, vor fi prezentate publicului peste 100 de opere brâncușiene, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în România.

  Evenimentul este organizat de Muzeul Național de Artă Timișoara și Fundația Art Encounters, în parteneriat cu Institutul Francez din România, fiind susținut de Consiliul Județean Timiș, principala autoritate finanțatoare.

  Organizator principal, Consiliul Județean Timiș

  Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a precizat că expoziția reprezintă punctul culminant al programului cultural: „Îl aducem pe Brâncuși acasă!

  Am anunțat, astăzi, punctul culminant al programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii: expoziția Constantin Brâncuși, unul dintre cele mai importante evenimente din Europa Centrală și de Est, în anul care urmează.

  Consiliul Județean Timiș este principala autoritate finanțatoare a expoziției Brâncuși, Muzeul Național de Artă Timișoara și Fundația Art Encounters sunt co-organizatori, iar Institutul Francez din România s-a alăturat în calitate de partener.

  Expoziția cu peste 100 de opere brâncușiene, multe dintre acestea expuse pentru prima dată în România, va prezenta aspecte importante ale creației artistului român legate de moștenirea sa românească.

  De-a lungul celor patru luni, expoziția va fi un punct de atracție pentru un public național și internațional numeros.

  Timișoara are nevoie de evenimente culturale de mare anvergură în 2023, iar expoziția Brâncuși dispune de toate ingredientele necesare pentru fi punctul central al programului. Este un efort important pentru Consiliul Județean, dar sunt sigur că va da rezultate pe măsură și va aduce prestigiu orașului și județului“.

  În Târgu Jiu, care este considerat orașul lui Brâncuși, nu a avut loc vreodată o expoziție cu lucrările marelui artist.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!