spot_img
9 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesMedierea pe înțelesul tuturor: „Să renunțe la prejudecata că instanţa de judecată...

    Medierea pe înțelesul tuturor: „Să renunțe la prejudecata că instanţa de judecată este singura opțiune!”

    mirela tacliciu 2Mirela Tacliciu s-a născut la Motru, dar profesează și locuiește la Târgu-Jiu. Are o carieră de succes, fiind un om pasionat și implicat în activitățile zilnice. Este cadru didactic și mediator, descoperind noua profesie în urmă cu cinci ani! Își face foarte bine treaba, reușind să rezolve, de când profesează, nenumărate cazuri care nu au mai ajuns în instanță! „Gorjenii trebuie să renunțe la 4 prejudecata că instanţa de judecată reprezintă singura opţiune pentru a rezolva un caz și să aleagă medierea pentru că este o procedură simplă și elegantă în același timp. Prin mediere scutesc bani, pot soluționa într-un timp scurt orice situație conflictuală și este o procedură confidențială. Soluția găsită și acceptată în mediere este avantajoasă tuturor părților”, a spus mediatorul Mirela Tacliciu.

    Viața Mirelei Tacliciu este una împlinită, căci gorjeanca, originară din Motru, a obținut totul prin muncă asociată cu pasiune! Este dascăl, profesează de aproape două decenii în învățământ, iar de cinci ani are și profesia de mediator. Aceasta i se potrivește foarte bine, îi aduce satisfacții la fel de mari precum cele din celălalt domeniu în care activează. Mirela Tacliciu este absolventă a Colegiului „Spiru Haret”, dar și a Facultății de Drept. „Sunt profesor pentru învățământul primar încă de la 20 de ani. La început am fost învățătoare, iar de 11 ani m-am transferat pe o catedră de sprijin la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă. Sunt „cadru didactic de sprijin” în Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu »- sprijin pentru educație, cum îmi place mie să spun și lucrez cu elevii cu dificultăți de învățare. În paralel am desfășurat și alte activități, în vânzări, în asigurări, iar acum pot spune că medierea este activitatea mea principală, prin timpul pe care i-l aloc. Cred că medierea m-a descoperit pe mine în urmă cu 5 ani când am primit un telefon de la o persoană dragă, care făcuse cursul de formare pentru mediatori și căuta noi cursanți. Mi-a spus să citesc Legea 192/2006. Mi-am dat seama atunci că mi se potrivește și asta voi face pe viitor”, a spus mediatorul Mirela Tacliciu.

    Experiența ajută!

    Faptul că avea experiență ca dascăl a ajutat-o în noua profesie. Mirela Tacliciu spune că în ambele domenii activitatea pe care o desfășoară este centrată pe om, pe nevoile lui. „În mediere, ca și la școală, ești pus în faţa diferitelor probleme pe care trebuie să le abordezi diferențiat în concordanță cu tipologiile pe care le ai în față, trebuie să te raportezi la nevoile și la interesele oamenilor atunci când încerci să dezamorsezi conflictul, să construiești împreună cu ei o soluție. Mi-a fost și îmi este foarte ușor să comunic cu părțile, să le ascult și să găsesc metodele cele mai bune, adaptându-le în funcție și de personalitatea lor. În mediere sunt foarte importante toate experiențele, tot bagajul de cunoștințe și experiența din alte domenii”, a spus Mirela Tacliciu. Aceasta mai spune că este important ca cetățenii să știe că informarea la mediator este gratuită, iar mediatorul este ales și nu impus. „În 4 ani și jumătate de când practic medierea am soluționat tot felul de conflicte: de la probleme legate de succesiuni, divorțuri, partaje, pretenții sau datorii nerambursate/creanțe, probleme legate de vecinătate, malpraxis, s-au negociat diverse clauze contractuale, s-au perfectat raporturi de muncă și de colaborare între diferite societăți comerciale. Am soluționat și cauze penale. Există o paletă foarte largă de situații care își pot găsi rezolvarea prin mediere”, a afirmat mediatorul.

    Ce face mediatorul?

    mirela tacliciu prima pozaDin experiența acumulată până acum, mediatorul Mirela Tacliciu spune că a învățat multe. Oamenii simt nevoia de a fi ascultați, dar trebuie și să învețe să comunice: „Lucrez cu oamenii de aproape 20 de ani. Cu oameni mici, cu oameni mari…pe unii îi educ, pe alții îi ascult, cu cei mici CONSTRUIESC, cu cei mari REPAR. De când sunt mediator am învățat că oamenii simt nevoia de a fi ascultați, înțeleși și că indiferent de situații toti avem undeva, în noi, emoții și sentimente ascunse. Mediatorul asta face: ascultă activ şi pune lucrurile într-o nouă perspectivă. Și am mai învățat ceva: oamenii, pentru a trăi în armonie unii cu alții, trebuie să învețe să comunice și să se comunice, iar conflictul, pentru a fi stins, trebuie recunoscut și abordat întotdeauna și din perspectiva celuilalt”.

    Întrebări și răspunsuri

    Rep.: Care a fost cel mai interesant caz pe care l-ați avut ca mediator?

    Mirela Tacliciu: Toate cazurile sunt interesante, sunt unice. (…) Am avut un caz, de exemplu, o parte suferise o vătămare corporală în urma unui accident auto, avea un număr mic de zile de spitalizare, iar după o perioadă i s-a agravat situația astfel încât a avut nevoie de o interventie chirurgicală foarte costisitoare dar care trebuia efectuată cât mai repede. După discuții și dezbateri în sesiuni separate și comune părțile au ajuns printr-un acord de mediere la o înțelegere. Persoana vătămată a obținut suma necesară de bani pentru a efectua într-un scurt tip intervenția chirurgicală într-o clinică privată, necesarul pentru tratament și îngrijiri medicale si o sumă de bani drept despăgubiri morale. Astfel s-a evitat un lung și costisitor proces penal și altul civil, fapt care ar fi dus la agravarea stării de sănătate a persoanei vătămate. Prin mediere ambele părți au fost mulțumite, situația s-a rezolvat într-un termen forate scurt, de 2 săptămâni, în comparație cu procedura clasică.

    Rep.: Care credeți că sunt însușirile unui bun mediator? Ce sfat le-ați da tinerilor care se gândesc să facă o carieră în acest domeniu?

    M.T.: A fi mediator nu este ușor. Calităţile unui bun mediator presupun însă o combinaţie între cele psihologice, intelectuale şi spirituale: inteligenţa, empatie, implicare, sinceritate, devotament, creativitate, voinţă, flexibilitate, rezistenţă fizică şi psihică, răbdare, echidistanță. Unui mediator bun nu trebuie să-i lipsească simţul umorului şi bunul simţ, dar înainte de toate trebuie să fie capabil a caștiga și a păstra încrederea oamenilor. I-aș sfătui pe tinerii care doresc să facă o carieră în acest domeniu să se imformeze și să se pregătească foarte bine înainte, să își impună niște standarde încă de la început și să medieze, cu mintea și cu sufletul deopotrivă.

    Rep.: Ce ar trebui să știe gorjenii despre instituția medierii? De ce să aleagă medierea?

    M.T.: Să știe că medierea există, că medierea este o soluție reală pentru orice tip de conflict și să înțeleagă că nu poți afirma că ceva funcționează, sau nu, până nu încerci cu adevărat. Eu le recomand ca așa cum aleg un specialist în orice alt domeniu, atunci când au o situație-problemă, un diferend, o neînţelegere, un conflict, înainte de orice, să apeleze la serviciile unui mediator cu experiență. Este simplu: Când mă doare măseaua ce fac?! Mă duc la dermatolog sau la piață? Nu! Dacă vreau sa îmi treacă durerea iau un calmant, dar dacă vreau să încerc cu adevărat să soluționez problema voi merge la cel mai bun stomatolog. Despre asta este vorba. Oamenii trebuie să cunoască această procedură și avantajele ei de la cei care profesează, de la specialiștii care se ocupă cu acest segment : mediatorii. Trebuie să renunțe la prejudecata că instanţa de judecată reprezintă singura optiune pentru a rezolva un caz și să aleagă medierea pentru că este o procedură simplă și elegantă în acelși timp. Prin mediere scutesc bani, pot soluționa într-un timp scurt orice situație conflictuală și este o procedură confidențială. Soluția găsită și acceptată în mediere este avantajoasă tuturor părților.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: