Dacă vrei să păstrezi gustul veritabil al verdeaței și legumelor pentru ciorbe în timpul iernii, atunci această rețetă de zarzavat pentru ciorbe este soluția. Fără conservanți sau aditivi, această rețetă asigură prospețimea gustului.
Ingrediente:
- 3 kg roșii
- 1 kg morcovi
- 1 kg albitură (țelină, păstârnac, rădăcină de pătrunjel)
- 1 kg ardei (gras și capia)
- Frunze de țelină
- Pătrunjel
- 3 linguri de sare pentru murături
Mod de preparare:
- Spală bine toate legumele și verdeața.
- Fierbe apă într-o oală și adaugă o linguriță de sare.
- Adaugă roșiile în apa fierbinte și lasă-le să fiarbă timp de un minut.
- Scoate roșiile și lasă-le să se răcească, apoi decojește-le și taie-le cubulețe mici, eliminând cotoarele și părțile mai verzi.
- Curăță rădăcinoasele și rade-le pe răzătoarea mare. Tăie verdeața mărunt.
- Amestecă legumele și verdeața tocate cu sare și lasă-le să stea timp de 10-15 minute.
- Scurge excesul de lichid și umple borcane sterilizate cu amestecul de zarzavat pentru ciorbe. Adaugă și puțin lichid scurs peste legume.
- Închide bine borcanele cu capacele.
- Așează borcanele în cratițe mari cu apă, acoperindu-le aproape de filetul borcanelor.
- Fierbe borcanele cu zarzavat pentru ciorbe pentru 50-60 de minute de la primul clocot al apei.
- Etichetează-le și depozitează-le în cămară.
Cu această rețetă, vei putea să-ți păstrezi rezervele de zarzavat pentru ciorbe în mod simplu și gustos pentru întreaga iarnă.