spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
joi, iunie 1, 2023
Altele
  AcasăExterneComisia Europeană propune noi reglementări în vederea stabilizării preţurilor pe piaţa electricităţii

  Comisia Europeană propune noi reglementări în vederea stabilizării preţurilor pe piaţa electricităţii

  Comisia Europeană (CE) a prezentat marţi pistele reformei pieţei europene a electricităţii – fără să o restructureze în mod fundamental , prin recurgerea la contracte energetice pe termen lung în vederea protejării consumatorilor şi încurajarea investiţiilor în energia regenerabilă şi nucleară, relatează AFP, potrivit news.ro.

  Divergenţe între Cei 27 pe tema rolului energiei nucleare ar putea complica negocierile acestui text, în contextul în care CE speră la un acord până în iarnă.

  Preţul angro al electricităţii depinde de costul ultimei centrale folosite în vederea echilibrării reţelei – în principal centrale pe gaze naturale, iar piaţa a ”explodat” anul trecut din cauza cursurilor gazelor naturale, în urma Războiului rus în Ucraina.

  În locul unei reforme complete şi a unei decuplări stricte a gazelor naturale de electricitate – pe care Franţa şi Spania au anunţat iniţial că o doresc , CE intenţionează să dezvolte contracte pe termen lung ”pentru energii fără carbon” care să le permită consumatorilor să-şi scadă factura şi care să le ofere furnizorilor venituri previzibile.

  În realitate, toate statele membre UE ţin de funcţionarea ”pe termen scurt” a pieţii care, puternic interconectată, permite un răspuns rapid vârfurilor cererii pe întregul continent.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: