spot_img
16.2 C
Târgu Jiu
luni, mai 29, 2023
Altele
  AcasăCulturaDe la furca de tors, la Dragobete -  surpriza muzeului, pregătită pentru...

  De la furca de tors, la Dragobete –  surpriza muzeului, pregătită pentru copii

  Copiii care au venit, de Dragobete, la atelierele organizate de Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, au avut parte de o surpriză. Ei au avut ocazia să toarcă, cu mânuțele lor, fire de lână și să afle legătura dintre furca de tost și această sărbătoare. De asemenea, au făcut mărțișoare din fire de lână și de bumbac, așa cum se făceau odată.

  La fel ca și Ion Creangă, ce-și căpătase renumele de „Ion Torcălău”, pentru că torcea în rând cu fetele, micii iubitori de tradiții, băieți și fete la un loc, „și-au pus furca-n brâu”, cum se spune. Ei au învățat de la Nicoleta Troacă, restauratorul de textile al muzeului, cum transformi lâna de pe oaie în fire, din care se fac haine și multe alte obiecte. Au aflat și faptul că, demult,  furca era primul obiect oferit fetei, de către feciorul cu care urma să se logodească, viitoarea mireasă primind cadoul chiar în ziua de Dragobete. De menționat că băieții încrustau cât mai frumos furcile, ba chiar puneau și inițialele fetelor cu care urmau să-și unească destinele.

  Copiii au învățat, de asemenea, să răsucească firele și au realizat mărțișoare-ciucurași, pentru mămicile lor.

  Aceste activități educativ-recreative fac parte din Programul de Educație Muzeală, organizat de Consiliul Județean Gorj, prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.

   

  Articolul precedent
  Articolul următor
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: