spot_img
16.8 C
Târgu Jiu
miercuri, septembrie 27, 2023
Altele
  AcasăCulturaExpoziție națională de grup la Muzeul Județean Gorj

  Expoziție națională de grup la Muzeul Județean Gorj

  Vernisajul expoziției naționale de grup ”MEMORY. Carmen Sylva”, curatoriată de artistele Georgiana Brandt și Mariana Frătița, în colaborare cu muzeograful Dorina Cioplea-Văduva, va avea loc vineri, 1 septembrie, de la ora 18.00, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu,.

  Expun artistele: Silvana Băloniu, Georgiana Brandt, Maria Bratu, Cristina Cioplea, Dorina Cioplea-Văduva, Mariana Constantinescu, Marinella Dumitrescu, Mariana Frătița, Ina Gheorghiu, Valentina Ghinea, Mihaela Gorcea, Daria Ionescu Haidău, Ada Muntean, Anca Pașa Deaconu, Elena Preda, Laura Semenov, Alexandra Simionescu, Alina Staicu, Anca Maria Stănciulescu, Cristina Tudorache și Anca Volcinschi.

   „A treia ediție a expoziției ”Cherchez la femme” se transformă, anul acesta, într-un omagiu binemeritat adus unei amfitrioane a artelor – Carmen Sylva- activă într-o vreme de creștere fară precedent a artelor în România. Ea organizează prima expoziție feministă în țară, fapt ce se suprapune perfect peste demersul nostru început acum trei ediții. Diversitate în unitate, explozie stilistică, armonizarea vârstelor printr-un element comun: demersul creator“, a spus Georgiana Brandt, curatorul vernisajului.

  Carmen Sylva reprezintă contopirea cu natura. „Eu am crescut în pădure, în cea mai frumoasă pădure de fagi, cu copacii mai înalți decât chiar castelul nostru și atât de aproape încât umbra lor ajungea până pe pragul casei noastre.” Ideea Reginei Elisabeta era una idealistă, pozitivă: de a iubi frumusețea și bogăția naturii, așa cum este, mai presus de podoabele omenești, din aur și diamante. Carmen Sylva ne îndemna să ne contopim cu natura, să o cântăm în vers, în slovă și în culoare“, a precizat Mariana Frătița, curator.

  Dorina Cioplea-Văduva, muzeograf, a precizat că expoziția „MEMORY. Carmen Sylva” scoate în evidență simbolul feminin: „Este o expoziție în care se apelează la memoria afectivă a artistelor, la filtrul lor extraordinar, feminin și puternic, prin care trec bunele și relele vieții, visele și visurile, iubirile și durerile, și, în complexitatea ei, viața. Carmen Sylva este aici simbolul femeii puternice, frumoase, creative și creatoare, care are capacitatea de a inspira și curajul de a fi ea însăși. Cunoscută pentru activitatea sa literară, dar și pentru acțiunile sale filantropice și sociale, Regina Elisabeta (care și-a luat pseudonimul literar Carmen Sylva) a pus bazele asistenței sociale în România și a susținut emanciparea feminină. Prin urmare nu este greu de înțeles de ce această expoziție, ce reunește pe simezele Muzeului Județean Gorj 21 de artiste din toată țara, îi poartă numele și îi evocă spiritul“.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: