spot_img
20.3 C
Târgu Jiu
vineri, mai 24, 2024
Altele
  AcasăExterneUE încearcă să treacă la raționalizarea gazelor

  UE încearcă să treacă la raționalizarea gazelor

  Miniştrii Energiei din Uniunea Europeană vor încerca marţi să încheie un acord politic privind planul Bruxelles-ului de a reduce cu 15% consumul de gaze în perspectiva iernii viitoare, în faţa temerilor privind o oprire a livrărilor de către Rusia, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

  Subiectul va fi tratat într-un Consiliu Extraordinar al Energiei, unde ţările membre se aşteaptă să se pună de acord asupra unui plan prezentat săptămâna trecută de Comisia Europeană, care a generat multe dezbateri, după cum s-a putut vedea la prima reuniune a ambasadorilor permanenţi la UE, de vineri, au declarat surse diplomatice. Reprezentanţii ţărilor membre se întâlnesc din nou, luni, încercând să îşi apropie poziţiile, în marja Consiliului de marţi.

  Spania a fost prima ţară care a respins propunerea iniţială a Bruxeelles-ului, o poziţie la care au aderat, ulterior şi alte ţări, precum Portugalia şi Grecia. De atunci, multe ţări au ridicat obiecţii, dintr-un motiv sau altul.

  Germania, foarte dependentă de importurile de gaze din Rusia, s-a pronunţat, însă, în favoarea propunerii Bruxelles-ului, încă din prima zi.

  În pofida „problemelor deschise” încă, miniştrii europeni de resort au încredere că vor putea să încheie un acord politic marţi în privinţa Regulamentului, potrivit surselor citate.

  Bruxelles a propus în planul prezentat pe 20 iulie, în primul rând, o reducere voluntară a consumului de gaze, pentru a îmbunătăţi rezervele strategice şi, în cazul în care situaţia se agravează, diminuări obligatorii.

  Republica Cehă, care prezidează Consiliul UE în actualul semestru, conduce zilele acestea negocierile între statele membre legate de propunerea CE, în care au fost introduse unele modificări faţă de textul iniţial, au precizat surse diplomatice.

  În ultima versiune a textului, deşi se menţine obiectivul privind o reducere cu 15% a consumului de gaze, au fost introduse modificări care ar permite ţărilor să ceară derogări pentru o serie de motive, precum locaţia geografică.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: