spot_img
26 C
Târgu Jiu
miercuri, octombrie 4, 2023
Altele
  AcasăNews AlertCălinoiu s-a hotărât: mai stă câteva zile!

  Călinoiu s-a hotărât: mai stă câteva zile!

  calinoiu_2

  Bate vântul schimbării în Consiliul Județean Gorj, e adevărat, se schimbă doar omul, nu partidul care este la cârma instituției de ani de zile. Cu toate că, teoretic, Opoziția este majoritară, alianțele mențin PSD în fruntea CJ Gorj, astfel că, în timp ce PNL, PMP și PSRo fac figurație pe tușă, frământările cele mai mari par să fie tot în tabăra social democrată. Asta pentru că Ion Călinoiu a decis să mai stea câteva zile până când va da un răspuns concret în privința președinției Consiliului Județean. Interesant este că, în ciuda a ceea ce spunea Florin Cârciumaru, cum că este necesară o „consultare” cu liderul PSD Liviu Dragnea în ceea ce-l privește pe Călinoiu, decizia îi aparține, în totalitate, acestuia din urmă. Dragnea are, de fapt, doar rolul de a „lua act” de hotărârea lui Călinoiu.

   

   

  Schimbarea președintelui Consiliului Județean Gorj este mai aproape decât se estima. Inițial, după alegerile care au scos PSD cu 16 consilieri județeni și după concretizarea mariajului cu ALDE, se vorbea despre o rămânere a lui Ion Călinoiu în funcția de președinte, până în toamnă, când urma să se reorienteze spre Senat. În acest scenariu, Cosmin Popescu ar fi preluat „din mers” președinția CJ Gorj, bătând și ultimul cui în coșciugul Opoziției din județ. Numai că această variantă ar fi presupus niște riscuri, cel mai mare fiind al desființării înțelegerilor cu partidele mici din CJ Gorj, gen PMP, ALDE sau PSRo, majoritare alături de PNL, dacă și-ar menține statutul de „luptătoare anti PSD”. Astfel, social-democrații par să fi luat în calcul o variantă mai simplă, prin care să taie „din fașă” aceste riscuri și să pună de acum un nou președinte la CJ Gorj, cimentând, astfel, supremația în instituție, având în vedere că, după cum se știe, șeful este numit cu majoritate simplă, de 50% plus 1 și schimbat cu două treimi din voturi. Având în vedere că PSD are mai mult de o treime, este clar că noul președinte, odată numit, rămâne în funcție până în 2020.

   

  PSD-ul, ținut în șah

   

  Până la concretizarea acestei a doua variante, însă, mai trebuie depășit un obstacol: decizia lui Călinoiu cu privire la rămânerea în funcție până în toamnă sau retragerea timpurie, în favoarea lui Cosmin Popescu. Deocamdată, Călinoiu a decis… să mai stea vreo câteva zile, luându-și răgaz pentru a reflecta asupra deciziei finale, ținând, astfel, PSD-ul în șah. Nu este, de altfel, un lucru rău, din punct de vedere al strategiei politice, pentru că, în această perioadă se concretizează și eventualele frământări și nemulțumiri, mai ales cele cu privire la cedarea funcției de președinte al CJ Gorj lui Cosmin Popescu, „importat” acum patru ani de la fostul PDL. De altfel, Popescu a mai fost scos la înaintare în urmă cu un an și jumătate de Călinoiu, susținut de Laurențiu Ciurel, iar acest lucru a născut valuri de nemulțumire în PSD Gorj, „lupii tineri” etalându-și frustrarea că nu le este lăsată moștenire lor funcția de președinte al CJ Gorj. Acum, însă, mica lor revoluție pare să fi fost înfundată, iar răzvrătiții, reduși la tăcere și docili în fața deciziilor luate de seniori. Drept dovadă, Ciprian Florescu s-a resemnat cu gândul că va rămâne vicepreședinte al Consiliului, mizând pe sprijinul colegilor pentru o viitoare numire. Astfel, varianta că, de săptămâna viitoare, CJ Gorj îl va avea președinte pe Cosmin Popescu este din ce în ce mai plauzibilă.

   

  Călinoiu, vice – puțin probabil…

   

  Un aspect mult mai interesant este, însă, acela că, în eventualitatea în care Cosmin Popescu va prelua președinția CJ Gorj iar Florescu va fi susținut pentru un post de vicepreședinte, celălalt vice… nu va fi Călinoiu. Circulă un zvon prin PSD că acesta ar opta pentru „altceva”, însă nu se știe pentru ce anume, renunțând la retrogradare pe funcția pe care a deținut-o până în 2004, sub aripa lui Nicolae Mischie. Spre ce funcție se orientează Călinoiu este, deocamdată, un mister, având în vedere că, doar el și, eventual câteva persoane foarte apropiate au idee despre intențiile sale. Oricum, cu siguranță va fi una care să îi confere vizibilitatea și libertatea pentru pregătirea campaniei pentru Senat.

  MIHAI POPESCU

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: