spot_img
10.1 C
Târgu Jiu
vineri, martie 1, 2024
Altele
  AcasăPoliticDemersuri în favoarea salariațiilor CE Oltenia. Toți egali!

  Demersuri în favoarea salariațiilor CE Oltenia. Toți egali!

  Grupul parlamentar PSD Gorj a inițiat o propunere legislativă care vizează modificare legii privind sistemul unitar de pensii publice. Proiectul are ca scopul  crearea unor condiții similare pentru toți minerii și energeticienii din Complexul Eneregetic Oltenia. Demersul vine după ce la ultima modificare a legii angajații din Turceni, Isalnița și Craiova au fost săriți din schemă.

  Senatorul Florin Cârciumaru, alături de colegii din PSD Gorj, speră ca prin această propunere legislativă să dispară diferențele dintre angajații structurilor din cadrul CEO. “Alături de colegii mei parlamentari PSD, Mihai Weber și Scarlat Iriza, am depus o nouă propunere legislativă pentru modificarea și completarea legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, încât și salariații din termocentralele Complexului Energetic Oltenia (Turceni, Ișalnița și Craiova) să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare, la fel ca angajații din minerit. În cursul anului 2019, împreună cu deputatul Mihai Weber și senatorul Scarlat Iriza, am depus o inițiativă legislativă de modificare și completare a legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (L 140/2019, Plx nr.218/2019), document ce avea ca obiectiv instituirea unui set de trei măsuri compensatorii legate de condițiile nocive în care au lucrat unii salariați, prin acordarea unor sporuri și reduceri ale condițiilor de deschidere a drepturilor de pensii.

   Modificările au fost concepute ca un tot unitar, fiind necesară adoptarea lor integrală pentru o aplicare corectă și echitabilă, cu respectarea principiilor fundamentale de drept (egalitate, legalitate, proporționalitate). Am propus:

  1. Modificarea art.18, lit.a) astfel: „Art. 18-pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001, care reprezintă, conform legii, stagiul de cotizare realizat în condiții deosebite, condiții speciale sau alte condiții de muncă, se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiții normale, după cum urmează : a) 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă.”
  2. Completarea art. 29 alin. (1): “sunt încadrate în condițiile deosebite locurile de muncă: stabilite în baza criteriilor și metodologiei prevăzute de legislația în vigoare la data încadrării” prin introducerea alin. (3) cu următorul conținut: “Locurile de muncă dintr-o unitate economică similare celor încadrate în condițiile deosebite conform alin. (1), vor fi de asemenea încadrate în condiții deosebite de muncă”.
  3. Modificarea art. 55, alin. (1): “Art. 55- (1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează: a) conform tabelului nr.1, în situația persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă”.

  Urmare a adoptării de către Camera Deputaților, în calitatea sa de for decizional, în  Comisia pentru Muncă, s-a modificat și completat legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu două dintre propunerile formulate de noi, fiind apoi exercitat controlul constituțional și ulterior promulgată (Decret nr.826/2019) Legea nr. 215/2019.

  În aceste condiții, pentru că nu a fost adoptată atunci și modificarea care viza art. 29 alin. (1), în prezent, s-a creat o situație discriminatorie în rândul salariaților care lucrează în unități economice similare celor încadrate în condiții deosebite de muncă.

  Soluția normativă propusă prin prezenta initiativă, semnată Mihai Weber, Scarlat Iriza și subsemnatul, este tocmai aceea de a completa textul art 29. din lege prin adăugarea unui alin. (3) cu următorul conținut: “Locurile de muncă dintr-o unitate economică similare celor încadrate în condiții deosebite conform alin. (1), vor fi de asemenea încadrate în condiții deosebite de muncă.”, a transmis senatorul PSD Florin Cârciumaru.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: