spot_img
15.4 C
Târgu Jiu
joi, octombrie 5, 2023
Altele
  AcasăPoliticScandal în alianță, pe funcții! ”Cred că USR vrea să-și pună oameni...

  Scandal în alianță, pe funcții! ”Cred că USR vrea să-și pună oameni în funcții”

  Au început discuțiile în contradictoriu, în alianța de la Gorj. PNL și USR PLUS se ceartă pe tema Complexului Energetic Oltenia. Deputatul Radu Miruță acuză numiri politice la CEO și cere ca procedura de selecție a membrilor din forurile de conducere să fie trasmisă video. În replica liderul PNL Gorj Dan Vîlceanu susțin că ”mai rămâne să aducem niște foci și niște rinoceri să-i dresăm live, ca să fie circul complet”.

  Începe scandalul între USR PLUS și PNL, la Gorj. În febra promovărilor politice, liderii celor două formațiuni au lansat primele atacuri. Deputatul Radu Miruță a atins cel mai sensibil punct al Gorjului, Complexul Energetic Oltenia. O societate a statului despre care spune că ani de zile a fost căpușată. Pentru a pune capăt speculațiilor cere ca de acum încolo numirile să nu mai fie făcute pe criterii politice. Mandatele celor din Directorat și Consiliul de Supraveghere al CEO au expirat iar pentru desemnarea noilor șefi, Miruță cere ca probele susținute să fie transmise Live. “Nu e cazul să ne mai mințim cât timp există un elefant în Gorj. De ani de zile numirile în CEO sunt pur politice. S-au făcut tot timpul concursuri de selecție, însă selecția a fost una de decor, politica fiind implicate în orice promovare. Toți oamenii care sunt interesați să aplice pentru a fi în Directoratul CEO și Consiliul de Supraveghere trebuie să beneficieze de o procedură transparentă. Mi se pare atipic că într-o companie de stat să nu știe cine s-a înscris la un concurs sau metoda în care au fost scoși acei directorii din joben. Pentru a elimina aceste lucruri solicit celor din CE Oltenia și Ministerului Energiei ca audierea candidaților să fie transmisă public, la TV, sau să găsească orice metodă internă să avem acces la aceste lucruri. Cât timp nu există o metodă și nu spui pe ce criterii au fost desemnați respectivii directori, o să tot apară întrebări. Se poate întâmpla ca în sala aceea candidații să fie întrebați ce au făcut de Revelion sau de Sfântul Ion. Aceste lucruri trebuie să dispară și, pe baza presiunii, eu zic că aceste funcții vor putea fi ocupate evitând numirile din pix. Eu cred că e cazul să arătăm cu nu vrem sa fie aceiași Marie cu altă pălărie.Dacă nu este nimic de ascuns atunci aceste lucruri ar trebui sa crească profitul companiei și încrederea oamenilor în cei care conduc compania. Haideți să vedem cei mai competenți oameni și să dăm la o parte aceste perdele politice. Nu trebuie să fie o procedură separată pentru membrii de partid, față de alți profesioniști. Scopul este să se transmită procedura de selecție, pentru a vedea toată lumea cum decurge interacțiunea cu candidații”, a transmis deputatul Radu Miruță.

  Firma de selecție

  Proaspătul deputat susține că de selecția dosarelor de la CEO se ocupă o firmă din Prahova. Miruță afirmă că, pentru cele prestate, societatea încasează 60 de mii de lei și a beneficiat de un contract cu încredințare directă. „Am văzut că la CEO s-a desemnat o firmă din Prahova, care are șase angajați, și care s-a ocupă de selecția Directoratului CEO în 2018. Am văzut că această firmă a făcut selecția pentru completarea cu doi membri a Directoratului CEO în 2017. Sper să nu fie aceeași firmă care a făcut selecția Directoratului și a Consiliului de Supraveghere în 2016. Nu îmi doresc acest lucru, pentru că, așa cum știți, a fost un raport de control al Ministerului Energiei, a fost dublat de un raport de control al premierului pentru perioada 2015-2017, adică perioada în care PSD și ALDE coordonau aceste lucruri indirect. Au fost presiuni fantastice ca acest raport să fie modificat. S-a acționat în instanță și a rămas definitiv la Înalta Curte în integralitate. Pe 6 decembrie chiar s-a început recuperarea prejudiciului de aproximativ 600 de milioane de lei de la cei care au condus această companie, adică de la membrii Directoratului și cei al Consiliului de Supraveghere. Am avut o firmă care a selectat o conducere perfectă la acea vreme, care a dus compania asta în gard. Nu o spune Radu Miruță, ci raportul Corpului de Control care a notificat că există un prejudiciu de 600 de milioane de lei datorat membrilor Directoratului și al Consiliului de Supraveghere. Atunci pui întrebarea dacă această firmă care a făcut selecția este cea mai potrivită”, a mai declarat deputatul.

  Dresorii din PNL

  Propunerea făcută de colegul de alianță nu este pe placul deputatului PNL, Dan Vîlceanu. În replică liberalul răspunde ironic. “Nu sunt de acord cu înregistrarea video a procedurii de selecție. Mai trebuie să chemăm niște foci și niște rinoceri, să îi dresăm LIVE, ca să fie circul complet. Nu sunt de acord cu aceste lucruri. Cred că lucrurile ar trebui să se desfășoare în condițiile legii și să fie selectați oameni capabili. Nu vreau să facem circ din asta. Este un subiect care pe mine pur și simplu nu mă interesează. Nu mă interesează cine va fi selectat. Eu am altă sarcină față de oamenii care m-au votat și față de CEO. Mai sunt trei hotărâri de Guvern pe care trebuie să le dăm pentru scoaterea din circuitul silvic. Acestea sunt lucrurile de care mă ocup eu când vine vorba de CEO”.

  Numirile politice, aspecte secundare

  Mai mult, Dan Vîlceanu nu înțelege de ce useristul iese să vorbească în public despre negocierile din spatele ușilor. Liberalul recunoaște lupta pentru ciolan. „Am tot văzut discuția pe care USR o aduce în spațiul public. Mi-aș fi dorit să o aducă prima dată în discuțiile dintre noi. Asta e. Dacă ei doresc să discutăm în spațiul public, o să discutăm aici. Dincolo de școli, CEO și toate acest subiecte în care USR pare că pot să vorbească despre posturi, funcții și cine le ocupă, arată că sunt interesați de acele locuri și vor să își pună oameni acolo. Aceste aspecte mi se par secundare, unele chiar derizorii. Pe mine mă interesează ce se întâmplă cu oamenii. Dacă analizați ultimul an de guvernare, o să observați că mai puțin ne-a interesat cine ocupă un post. Sunt și oameni care au fost apropiați de fosta guvernare și care încă sunt pe funcții, dar sunt și oameni care au trebuit schimbați, pentru că managerul companiei a dorit să îmbunătățească activitatea în anumite zone. În ultimul an, eu de exemplu, mai puțin m-a interesat cine e consilier al directorului. Acestea sunt chestiuni derizorii. Pe mine m-a interesat să deblocăm fronturile de lucru la CEO, să avem un plan de eficientizare și iată că în scurt timp va fi aprobat de Comisia Europeană. La CEO au venit deja sute de milioane de euro, 251 de milioane de euro anul trecut și mai trebuie să vină încă 240 de milioane anul acesta. În următorii 5 ani vor veni până la 3,54 miliarde de euro. Acestea sunt lucrurile bune care s-au întâmplat la CEO”, a mai transmis liderul PNL Gorj.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: