spot_img
21.8 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 23, 2023
Altele
  AcasăPoliticWeber: “În 2030 vor rămâne 4.000 de oameni la CEO”

  Weber: “În 2030 vor rămâne 4.000 de oameni la CEO”

  Ajutor de stat de 1,326 miliarde de euro pentru restructurarea CE Oltenia oferit de Guvern, criticat de social democrați. La Gorj, măsura este văzută ca un început al sfâșitului, președintele PSD Gorj afirmând că liberalii au aruncat un măr otrăvit companiei.

  “Am aprobat în Guvern memorandumul prin care ne angajăm că, în perioada 2021-2025, Guvernul va pune la dispoziţie din bugetul de stat schema de ajutor de stat pentru restructurarea CEO, în valoare de 1,326 miliarde de euro”, a  declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

  Disponibilizări masive

  Liderul PSD Gorj susține însă că acest ajutor este de fapt debutul restructurărilor la CEO. “Este un măr otrăvit aruncat CEO, deoarece lucrurile sunt cât se poate de simple. A fost aprobat un ajutor anul trecut, ajutor care trebuia în primul rând returnat. S-a știut de la bun început că nu se putea returna și, practic, ne-am pus la dispoziția Comisiei Europene de a impune regulile la noi. A fost obligatoriu de întocmit un plan de restructurare, plan care a fost trimis Comisiei Europene, și care s-a dorit a fi secret până după alegerile din decembrie. Datorită insistențelor și presiunilor făcute, a ieșit la iveală o parte din acest plan, care prevede negru pe alb că vor fi disponibilizări masive în CEO. Vor mai fi doar în jur de 4.000 de oameni în anul 2030. Vor rămâne 7.000 de oameni în 2025, iar în 2030 vor rămâne 4.000 de oameni. Este așadar o restructurare masivă. Acum s-a aprobat un memorandum care prevede ajutoare către CEO. Întrebarea mea este de ce nu s-au prevăzut ajutoare de anul trecut, în aceeași formulă ca și acum? Pentru că puteau să sprijine această unitate economică, această componentă vitală a sistemului energetic național, care asigură lucrul cel mai de preț pe care și-l dorește o țară – independența energetică. Ni se pune întrebarea – de ce s-a dorit a fi secret acest plan? Iată că am primit răspunsul, pentru că vor fi concedieri masive. De ce nu a intervenit statul, așa cum a făcut-o acum, prin memorandum, să protejeze an de an interesele acestei companii. În fiecare an, situația financiară a companiei este afectată de achiziția de certificate CO2. Această povară financiară nu poate fi dusă de CEO, ea reprezentând mai mult de 50% din cifra de afaceri. Practic, nu există unitate economică ce poate să suporte o asemenea povară financiară. În toate țările europene, statul intervine pentru a-și proteja compania care asigură independența energetică”, a transmis Mihai Weber.

  La mâna altora

  Parlamentarul susține că dacă se dorea spijinirea Complexului, Guvernul putea, încă de anul trecut, să ia măsuri pentru ca CEO să nu ajungă la mâna Comisiei Europene. “Acum am ajuns la mâna Comisiei Europene, care poate să se spună că planul de restructurare este bun, și atunci se continuă cu programul de restructurare, sau poate spune că planul propus nu este bun, și suntem obligați să dăm banii înapoi și alte consecințe care decurg. Da, exista o altă variantă pentru CEO, cea la care s-a ajuns acum, în sensul că statul trebuia să sprijine compania, așa cum s-a aprobat zilele trecute, un memorandul dat de Guvernul României, ca ajutor pe perioada 2021-2025. Trebuia să i se aloce anual o sumă astfel încât să acopere deficitul de resursă financiară pe care îl are compania. Ajutoarele s-au propus acum exact în forma de acum doi ani de zile. Tot statul dă banii din resursa bugetară internă. De ce nu se putea face anul trecut lucrul acesta? Noi nu suntem în stare ca țară să ne impunem propriile reguli. Acum ne-am pus la dispoziția Comisiei Europene”, a mai transmis liderul PSD Gorj.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: