Ficatul este un organ vital care îndeplinește multe funcții în organism, inclusiv curățarea sângelui de toxine. Un stil de viață sănătos și o dietă adecvată joacă un rol esențial în menținerea sănătății ficatului și în evitarea complicațiilor grave.
Mai jos, prezentăm pașii de bază pentru a evita posibilele efecte negative asupra ficatului.
10 pași simpli pentru a vă proteja ficatul
Așadar, iată 10 pași simpli, urmarea cărora vă va ajuta să evitați problemele și complicațiile hepatice:
- Respectați o dietă echilibrată. Mâncați mai multe fructe și legume (în special crucifere – varză, broccoli), favorizați carnea slabă, limitați consumul de alimente grase, prăjite, picante, fast-food, alimente procesate și rafinate și dulciuri.
- Controlați-vă greutatea corporală. Supraponderalitatea pune o presiune suplimentară asupra ficatului și poate duce la obezitate hepatică. Monitorizați-vă indicele de masă corporală (IMC) și încercați să îl mențineți în limite normale.
- Reduceți consumul de alcool. Alcoolul etilic este unul dintre cei mai mari dușmani ai ficatului. Chiar și dozele moderate îl pot afecta. Renunțarea completă la alcool este cea mai bună soluție pentru sănătatea ficatului.
- Fiți atenți la administrarea medicamentelor. Luați medicamentele numai conform prescripției medicului dumneavoastră și respectați cu strictețe doza. Nu vă auto-medicați, deoarece unele medicamente pot fi toxice pentru ficat.
- Vaccinați-vă împotriva hepatitei. Hepatita A și B sunt boli hepatice grave care pot fi prevenite prin vaccinare. Vaccinarea la timp este o protecție sigură pentru sănătatea dumneavoastră.
- Faceți mișcare în mod regulat. Exercițiile fizice moderate îmbunătățesc circulația sângelui și metabolismul, ceea ce are un efect pozitiv asupra funcției hepatice. Alegeți o activitate care vă place și faceți exerciții în mod regulat.
- Monitorizați nivelul colesterolului și al glicemiei (zahărului). Nivelurile ridicate de colesterol și/sau zahăr pot duce la hepatoză grasă și alte boli hepatice. Faceți analize de sânge regulate și luați măsuri pentru a vă normaliza nivelurile.
- Evitați contactul cu substanțe chimice, pesticide, metale grele și alte toxine. Folosiți echipament de protecție individuală atunci când lucrați cu substanțe nocive.
- Efectuați în mod regulat examinări preventive. Examinările în timp util vor ajuta la detectarea problemelor cu ficatul într-un stadiu incipient și vor preveni dezvoltarea unor boli grave. Nu neglijați controalele preventive și contactați medicul dacă observați simptome alarmante.
- Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră dacă prezentați simptome ale sistemului hepatobiliar. În cazul unor simptome precum durere în zona subcostală dreaptă, greață, gust amar în gură, greutate după masă, îngălbenirea pielii și/sau a albului ochilor, mâncărimi ale pielii, trebuie să contactați imediat un medic pentru diagnostic și tratament. Solicitarea în timp util a ajutorului medical va ajuta la prevenirea apariției unor complicații grave.
Cum altfel puteți evita consecințele negative pentru ficat?
Chiar și respectarea tuturor pașilor de mai sus nu garantează siguranța absolută pentru ficat. Prin urmare, suportul medicamentos poate veni în ajutor. În unele cazuri, pentru sănătatea ficatului, medicul poate recomanda administrarea de hepatoprotectori. Printre cele mai populare medicamente din acest grup este linia Essentiale de produse fabricate de Sanofi.
Substanța activă a medicamentului este fosfolipidele derivate din boabe de soia. Essentiale Max conține cea mai mare concentrație de ingredient activ din linia de produse – 600 mg în fiecare capsulă, astfel încât acest medicament este de obicei prescris pentru leziuni hepatice destul de semnificative.
Important! Numai un medic poate prescrie orice hepatoprotector, nu vă auto-medicați – poate fi periculos pentru sănătatea dumneavoastră.