spot_img
31.5 C
Târgu Jiu
luni, iunie 24, 2024
Altele
  AcasăSănătateImportanța somnului pentru sănătatea organismului. Ce sfaturi ne oferă medicii

  Importanța somnului pentru sănătatea organismului. Ce sfaturi ne oferă medicii

  Somnul este deosebit de important pentru sănătate. Timpul în care corpul se află în repaus, dar și calitatea somnului, sunt două caracteristici foarte importante.

  Dr. Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie -Cabinet Planificare familială- Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, a precizat că somnul ajută creierul să funcționeze corect: „Somnul suficient și odihnitor protejează sănătatea mintală și sănătatea fizică, crește calitatea vieții. Activitățile pe care le facem în timpul zilei depind, în mare parte, de ceea ce se întâmplă în timp ce dormim, când organismul nu doarme cu adevărat, ci lucrează pentru a sprijini funcționarea sănătoasă a creierului și pentru a menține sănătatea fizică. În cazul copiilor și adolescenților, somnul susține și sprijină procesul de creștere.

  Somnul este un proces fiziologic esențial atât pentru om, cât și pentru cele mai multe animale. Ajută creierul și organismul să se dezvolte armonios și să funcționeze bine. Prin urmare, atunci când dormim puțin, suntem mai puțin eficienți, suntem obosiți și nervoși, facem mai multe greșeli, suntem mai puțin creativi și ne îmbolnăvim mult mai repede. Somnul este o nevoie fiziologică de bază, asemenea setei și foamei, fără de care nu putem exista.
  Somnul ajută creierul să funcționeze corect. În timp ce dormim, creierul se pregătește pentru a doua zi, formând noi căi cu ajutorul cărora putem să învățăm și să ne amintim diverse informații“.

  „Un somn odihnitor îmbunătățește capacitatea de învățare“

  Studiile arată că un somn odihnitor îmbunătățește capacitatea de învățare. Fie că învățăm matematică, sau cum să cântăm la pian, cum să jucăm fotbal sau volei, sau cum să conducem o mașină, somnul îmbunătățește procesul de învățare și abilitățile de rezolvare a problemelor. De asemenea, somnul ne ajută să ne concentrăm mai bine și să fim mai creativi“, arată medicul Cristina Cornoiu.

  Necesarul de somn

  Cei mai mulți oameni au nevoie, în medie, de aproximativ opt ore de somn odihnitor pentru a funcționa corect. „Important este să aflăm cantitatea de somn necesară propriului organism și apoi să încercăm să atingem acel număr de ore.
  Ca regula generală, dacă ne trezim obosiți și simțim pe parcursul zilei o nevoie puternică de a dormi, este evident că nu dormim suficient“, a precizat medicul.

  Potrivit Cristinei Cornoiu, somnul odihnitor presupune:
  • 10 – 11 ore la copii
  • 8,5 – 9,5 ore la adolescenți
  • 7-9 ore la adulți

  Factori care influențează somnul

  „Cantitatea și calitatea somnului este influențată de mai mulți factori, printre care se numără și diferite afecțiuni medicale, precum apneea în somn, caracterizată prin întreruperea respirației în mod repetat, în timp ce persoana doarme. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, nu reușim să ne odihnim din cauza obiceiurilor proaste.“, a mai transmis medicul Cristina Cornoiu.

  Lipsa somnului suficient duce la obezitate, scăderea imunității ș.a.

  Medicul de la spitalul din Târgu Jiu mai precizează că un organism odihnit este mult mai puternic și se poate apăra mai bine de infecții și răceli.
  De asemenea, studiile au arătat că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte tind să crească mai mult în greutate și au un risc mai mare de obezitate.
  „Deprivarea cronică de somn poate duce la tulburări de dispoziție pe termen lung, cum ar fi depresia și anxietatea. Cercetările au demonstrat că multe dintre persoanele care suferă de anxietate și depresie dorm mai puțin de 6 ore pe noapte.
  Oamenii de știință au constatat că persoanele care dorm, de obicei, mai puțin de 5 ore pe noapte au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat. Lipsa somnului profund schimbă modul în care organismul produce glucoza.
  Lipsa somnului pe perioade lungi de timp este asociată cu un nivel crescut al tensiunii arteriale, ritm cardiac crescut și niveluri mai ridicate ale anumitor substanțe chimice care cresc riscul de inflamație.
  Somnul insuficient pe perioade lungi de timp poate conduce la probleme de fertilitate, prin reducerea secreției de hormoni de reproducere.
  În timp ce dormim, creierul procesează și consolidează experiențele din ziua respectivă. Dacă nu dormim suficient, acele experiențe nu vor putea fi stocate și transformate în amintiri, așa cum se întâmplă în mod normal“, a adăugat medicul Cristina Cornoiu.

  Reguli pentru un somn odihnitor

  Obiceiurile de somn sănătoase și, implicit, o bună igienă a somnului, pot face o mare diferență în calitatea vieții. Oricând putem face mici schimbări în stilul de viață, pentru a ne îmbunătăți calitatea somnului. Iată ce poți face pentru un somn liniștit și odihnitor:
  • Adoptă un program de somn și ține-te de el;
  • Fă mișcare zilnic;
  • Evită alcoolul, țigările și mesele grele în timpul serii;
  • Pregătește camera pentru somn;
  • Practică o tehnică de relaxare înainte de culcare;
  • Dormi pe o saltea confortabilă;
  • Alege pernele potrivite.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!