spot_img
12 C
Târgu Jiu
miercuri, octombrie 4, 2023
Altele
  AcasăSocialA fost lansat proiectul cultural „Lada de Zestre“. Două rute turistice, puse...

  A fost lansat proiectul cultural „Lada de Zestre“. Două rute turistice, puse la dispoziția vizitatorilor

  Proiectul cultural „Lada de Zestre“ a fost lansat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Masa Tăcerii din Parcul Central. La eveniment au fost prezenți elevii de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, cei care se pregătesc pentru o carieră profesională în domeniul turismului, și de grupul de elevi ai Școlii Populare de Artă, purtând superbe costume populare gorjenești, păstrate de generații în lada de zestre a bunicilor.

  Proiectul cuprinde două rute culturale turistice denumite, semnificativ, „Mănăstiri din Oltenia”, rută de interes național și „Geniul Țăran Constantin Brâncuși și Patrimoniul Cultural al Județului Gorj”, de interes regional. Recunoașterea rutelor culturale are impact la nivel european, țara noastră fiind parte a Acordului Parțial Extins privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei.

  „Lansarea acestor rute, promovate în special prin turismul organizat, s-a făcut în prezența mai multor instituții și organizații partenere: Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT  Romania), reprezentată de Alexandra Arsene, Secretar General, A.P.P.T. Gorjul, având ca promotor principal pe Laura Dragu Popescu, Asociația ,,Acasă la Brâncuși”, reprezentată de Ovidiu Popescu, cel care a fost și moderatorul întâlnirii, Consiliul Județean Gorj, reprezentat de vicepreședintele Nichifor Gheorghe, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Salvamont Gorj, reprezentat de dir. Sabin Cornoiu, Biblioteca Județeană Gorj „Christian Tell”, Școala Populară de Artă, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, agenții de turism din Târgu Jiu și Regiunea Sud-Vest Oltenia, Centre de Informare Turistică din județ, prof. etnol. Pompiliu Ciolacu, fondatorul Muzeului Crucilor de la Târgu Cărbunești. Având în vedere că una dintre rute promovează patrimoniul cultural al Gorjului, locul ales pentru lansarea acestor trasee culturale a fost Masa Tăcerii, operă a marelui sculptor gorjean Constantin Brâncuși. „Geniul Țăran Constantin Brâncuși și Patrimoniul Cultural al Județului Gorj”, rută de interes regional cu o lungime de 450 de km, propune turiștilor interesați vizitarea „Căii Eroilor” din Târgu Jiu, a Casei memoriale a sculptorului de la Hobița, a Mânăstirilor Polovragi, Tismana și Lainici, a Casei memoriale Maria Apostol de la Runcu, a Casei memoriale și Mausoleului Eroinei de la Jiu, precum și a Muzeului Arhitecturii Populare din Gorj.“, a transmis Adina Andrițoiu, de la Centrul de Cercetare „Constantin Brâncuși“.

  „Ruta culturală «Mănăstiri din Oltenia»

  O altă rută cuprinde cele mai importante mănăstiri din Oltenia. „Ruta culturală «Mânăstiri din Oltenia» impune pe harta turismului românesc un pol de istorie și credință, format de sute de ani în nordul Olteniei, prin mânăstiri ridicate aici de sfinți trăitori, domnitori sau boieri cu dare de mână și credință în Dumnezeu. Traseul parcurge patru județe, Vâlcea, Olt, Mehedinți și Gorj, cu vizite la mânăstirile Hurezi, Clocociov, Jitianu, Maglavit, Vodița, Sfânta Ana, Mraconia, Dealu Mare, Sfânta Treime – Strâmba Jiu și Cămărășeasca de la Târgu-Cărbunești. Pe traseul de peste 700 de km se mai vizitează și alte obiective de interes cultural și etnografic.

  Proiectul „Lada de Zestre: Durabilitate,  Sustenabilitate, Predictibilitate” a fost documentat și organizat, în principal, prin efortul și dăruirea, deja cunoscute, ale celei care, în urmă cu câțiva ani, a adus la Târgu Jiu și „Mărul de aur” (trofeu internațional de recunoaștere a excelenței în turism), Laura Dragu Popescu și agenția pe care o deține, Gorj Turism“, a mai transmis Adina Andrițoiu.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: