spot_img
22.7 C
Târgu Jiu
luni, octombrie 2, 2023
Altele
  AcasăSocialDoar 70 de absolvenţi au depus al doilea dosar

  Doar 70 de absolvenţi au depus al doilea dosar

  Puţini absolvenţi s-au grăbit să se conformeze prevederilor legale şi vor primi de la 1 octombrie indemnizaţie de şomaj. Este vorba spre 70 de absolvenţi gorjeni din sesiunea 2013-2014, care, după înregistrarea la termen în baza de date a Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj au ajuns până în prezent la instituţie şi cu cel de-al doilea dosar.

  Numărul iniţial de absolvenţi 2014 înregistraţi în baza de date a AJOFM este de 1700. Important este că toţi 1700 s-au încadrat cu primul dosar în cele 60 de zile avute la dispoziţie de la data absolvirii, iar pentru al doilea dosar au răgaz un an de zile, potrivit legii, cu precizarea că în plata indemnizaţiei intră de la data când aduc actele. Acest lucru l-au făcut deja, până în prezent, aproximativ 70 de absolvenţi de liceu. În baza de date s-au înregistrat 1750 de absolvenţi promoţia 2014, cu primul dosar. Dintre aceştia doar 64 şi-au depus dosarul pentru indemnizaţia de şomaj, dar ei au timp un an de zile de la data absolvirii. Important era să vină cu primul dosar în cele 60 de zile de la absolvire. Acum, cel de-al doilea poate fi depus pe 30 mai 2015, dar intră în plată de la data la care îşi depun acest dosar”, a declarat Ana Maria Niculescu, director adjunct AJOFM Gorj.

  200 de absolvenţi au ratat şomajul

  Totuşi, după absolvire, un număr de 200 de absolvenţi nu au dat pe la AJOFM cu primul dosar în termenul prevăzut de lege, astfel că despre aceştia se poate spune că au ratat şansa la şomaj. „Sunt aproximativ 200 de absolvenţi care au pierdut dreptul la şomaj pentru că nu s-au încadrat în cele 60 de zile de la data absolvirii, dar beneficiază de facilităţile oferite de lege, mai puţin de indemnizaţia de şomaj. Pot urma un curs de formare, sunt infirmaţi dacă vor să îşi deschidă o afacere, sunt consiliaţi”, a mai declarat Ana Maria Niculescu, director adjunct AJOFM Gorj. Faţă de anul trecut, numărul absolvenţilor de liceu care au depus primul dosar este mai mic, spun reprezentanţii AJOFM, care precizează însă că situaţia absolvenţilor de facultate este diferită. Aceştia mai pot depune primul dosar până la finalul lunii octombrie, pentru că legea le permite luând în calcul data absolvirii facultăţii sau a susţinerii licenţei. De exemplu, absolvenţii de la medicină, pot depune primul dosar şi în luna septembrie. Astfel, numărul de absolvenţi înscrişi la AJOFM este cel mai probabil să atingă aceeaşi cifră ca şi în anii precedenţi, 2000.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: