spot_img
3.4 C
Târgu Jiu
vineri, decembrie 1, 2023
Altele
  AcasăHeadlinesJiul, populat cu șalău. Specia de pește a dispărut de zeci de...

  Jiul, populat cu șalău. Specia de pește a dispărut de zeci de ani din cauza poluării

  Jiul va fi populat astăzi cu șalău, specie de pește care a dispărut din apele râului de zeci de ani din cauza poluării. Acțiunea este organizată de Asociația Județeană de Vânătoare și Pescuit Sportiv (AJVPS) Gorj. Claudiu Fiu, vicepreședintele AJVPS Gorj, a spus că din cauza dispariției acestei specii s-a creat un dezechilibru în fauna Jiului. Acesta spune că poluarea s-a redus și sunt condiții ca șalăul să trăiască în Jiu: „Apa Jiului a început să se refacă în ceea ce privește limpezimea, pentru că nu mai există pulberea de cărbune și sunt convins că sunt condiții prielnice pentru ca șalăul să revină. Problema este că șalăul nu are de unde să revină decât dacă o aducem noi, pentru că a dispărut în totalitate. Pentru că în apele Jiului nu mai există șalău, alte specii invazive s-au dezvoltat mai mult decât trebuie ceea ce creează dezechilibre. Este vorba de „murgoi“ și reginuțe, specii din Asia și America de Nord care au găsit un habitat prielnic și care au acoperit speciile noastre clasice. Este imperios necesar să ajutăm natură să asigure din nou un echilibru în apele noastre“.

  Peste 10.000 de pui de șalău, în apa Jiului

  În apa râului Jiu vor ajunge astăzi peste 10.000 de pui de șalău. Peștii provin de la un institut din Timișoara, care a dezvoltat un proiect pe fonduri europene. „Transportul se face noaptea pentru că este răpitor și trebuie să aibă condiții speciale: instalație de oxigen și apă. Am avut puțin și noroc pentru că singura unitate din România care produce puiet de șalău este un Institut de cercetare pe lângă Facultatea de Agronomie din Timișoara. Au accesat un proiect de două milioane de euro din fonduri europene. Ne-am înscris și noi pe listă pentru a primi puiet de șalău. Achiziționăm între 10.000 și 12.000 bucăți de puiet de șalău. Popularea se va face în barajul de la Vădeni pentru a coborî în aval,“, a precizat Claudiu Fiu.

  40.000 de lei pentru popularea Jiului

  Prețul plătit de AJVPS Gorj va fi de aproximativ 1 leu pentru fiecare șalău. Claudiu Fiu a precizat că pentru acest an s-a alocat o sumă de 40.000 de lei pentru popularea Jiului cu pește: „Popularea se va face în două etape: primăvara și toamna. În toamna se va face popularea cu ciprinide: crap, ten și plătică“.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: