spot_img
-1.5 C
Târgu Jiu
joi, noiembrie 30, 2023
Altele
  AcasăSocialOrganizația care restaurează cula de la Șiacu, ajutată financiar de prințul Charles

  Organizația care restaurează cula de la Șiacu, ajutată financiar de prințul Charles

  Prințul Charles al Marii Britanii a donat 10.000 de euro organizației „Ambulanța pentru monumente”, care se ocupă de restaurarea culei Cioabă-Chintescu, din satul Șiacu, comuna Slivilești.
  Intervenția reprezintă salvarea acestui monument unic de la distrugere, deoarece acoperișul era deteriorat, iar apa care se infiltra și distrugea zidurile clădirii. O parte din banii primiți de la prințul Charles sunt folosiți la refacerea culei, care în perioada comunistă a fost transformată în depozite pentru legume. Miercuri urmează să fie montat un nou acoperiș cu ajutorul unei macarale. De asemenea, la baza monumentului au fost săpate gropi care sunt folosite la drenarea apelor. Lucrările sunt realizate de voluntari, printre care se află și angajați ai Muzeului Județean de Istorie, care au în administrare monumentul. Materialele sunt puse la dispoziție de către Primăria comunei Slivilești. De asemenea, lucrătorii voluntari sunt cazați în casele sătenilor.
  Lucrările sunt realizate cu unelte tradiționale
  Eugen Vaida, coordonatorul „Ambulanței pentru monumente”, susține că se face o primă intervenție de urgență, dar că lucrările trebuie să continue: „Cula este importantă pentru că e unică în Oltenia. Are probleme structurale, dar am găsit soluții minim invazive pentru consolidarea zidurilor. Va avea și un acoperiș nou. Este realizat cu mijloace tradiționale și este conform cu cel original, în baza documentelor și fotografiilor vremii”. Printre lucrătorii voluntari se numără meșteri din Alba, dar și studenți care fac practică. În zidurile culei există anumite lipsuri chiar de cinci centimetri, care trebuie acoperite cu un mortar special.
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: