spot_img
15.1 C
Târgu Jiu
duminică, octombrie 1, 2023
Altele
  AcasăHeadlinesPetiție pentru înființarea unei secții de Chirurgie Vasculară la Spitalul Județean de...

  Petiție pentru înființarea unei secții de Chirurgie Vasculară la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu

  O petiție pentru înființarea unei secții de Chirurgie Vasculară la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu a fost lansată în mediul online petitieonline.com. Petiția a fost lansată de către asis. Univ. Dr. Mircea Ionut Popitiu, chirurg vascular și endovascular: „Considerăm utilă înființarea unei secții de Chirurgie Vasculară la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu pentru ca pacienții vasculari din această zonă merită dreptul la viață, o viață fără amputație!

  Chirurgia vasculară este specialitatea chirurgicală care se ocupă cu tratarea afecțiunilor legate de sistemul vascular, care pot fi de tip arterial, venos sau limfatic. Singurele vase care nu sunt abordate în această specialitate sunt cele ale creierului și ale inimii. Principala afecțiune tratată este boala arterială periferică, rezultat direct al aterosclerozei. Aceasta este o boală tot mai frecventă, afectând aproximativ 20% din populația adultă de peste 65 ani. În funcție de evoluția și severitatea bolii, aceasta poate deveni invalidantă, ducând până la amputație sau chiar deces. Din aceste considerente scopul principal al chirurgiei vasculare îl reprezintă salvarea membrelor inferioare și reducerea numărului de amputații majore“, se arată în petiția online care este susținută, deja, de zeci de gorjeni.

  Pacienții din Târgu Jiu, transportați la o distanță de peste 200 de kilometri

  Afecțiunile legate de sistemul vascular sunt diversificate, iar consecințele sunt dintre cele mai grave. Pacienții din Gorj sunt transportați la peste 200 km distanță pentru a fi tratați. „O altă afecțiune frecventă este boala carotidiană, de asemenea consecință a aterosclerozei, manifestată la nivelul arterelor carotide. Una dintre complicațiile majore ale bolii carotidiene netratate este accidentul vascular cerebral, eveniment grav care alterează semnificativ calitatea vieții, sau poate provoca decesul. Un capitol important al chirurgiei vasculare îl reprezintă boala anevrismală, în principal anevrismul aortei abdominale. În lipsa tratamentului adecvat această afecțiune are potențial evolutiv sever, ducând adesea la deces. Chirurgia vasculară se ocupă și de tratamentul afecțiunilor venoase si limfatice periferice. Deși aparent afecțiuni mai puțin grave, afecțiunile venoase și limfatice generează complicații severe, care constituie o sursă majoră de disconfort și de alterare a calității vieții.

  Pacientul vascular este unul fragil, în general vârstnic, cu multiplă patologie asociată, care necesită un abord pluridisciplinar: cardiologic, neurologic, nefrologic, diabetologic, precum și urmărire la nivel de terapie intensivă post-operator. De asemenea, caracterul complex al defectelor tisulare care trebuie tratate leagă strâns chirurgia vasculară de alte specialități chirurgicale: chirurgia generală, chirurgia plastică și reparatorie, ortopedia. Pacienții cu probleme vasculare din Târgu Jiu si zonele alăturate sunt trimiși la cel puțin 200 de kilometri distanță pentru a fi tratași si se pierde mult timp care pot duce la amputație de membru sau chiar decesul pacienților“, se mai precizează în petiția on-line.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: