spot_img
21.3 C
Târgu Jiu
marți, iunie 25, 2024
Altele
  AcasăActualitate60 de mineri și energeticieni cu dosarele de pensionare în așteptare

  60 de mineri și energeticieni cu dosarele de pensionare în așteptare

  Sunt 60 de procese în așteptare pentru pensionarea minerilor și energeticienilor în baza Legii 197 din 2021 privind introducerea de condiții speciale de muncă în sectorul minier și energetic. Cele 60 de procese au fost inițiate de către membri ai Sindicatului „Energia” din cadrul Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari.

  În total, sunt peste 200 de contestații depuse la instanța de judecată de către mineri și energeticieni care au dorit să iasă la pensie, dar care au primit decizii nefavorabile de la Casa Județeană de Pensii Gorj. Pentru o mare parte instanța de judecată a decis să respingă contestațiile, având în vedere că Legea 197 nu ar fi putut fi aplicată pentru perioada trecută. Angajații și sindicaliștii de la Sindicatul „Energia” speră ca la recurs să obțină un alt rezultat.

  Un motiv de încurajare pentru aceștia este legat și de situația de la Tribunalul Hunedoara unde zeci de mineri și angajați ai termocentralelor au primit câștig de cauză. Astfel, în spețe similare, cel puțin în domeniul energetic, magistrații au dat câștig de cauză celor care au depus contestație și au pus în vedere casei de pensii să îi scoată la pensie pe oameni, în condițiile Legii 197 din 2021.

  Actul normativ a introdus condiții speciale de muncă pentru angajații din producție. Cu toate că este în vigoare din luna august a anului trecut, Legea nu este luată în considerare de către casele de pensii pe motiv că nu poate fi aplicată retroactiv. Așadar, toate deciziile legat de pensionarea la 52 de ani au fost negative.

  Între timp a intrat în vigoare un alt act normativ. Este vorba de Legea 74 din 2022 care reduce vârsta de pensionare, însă doar pentru perioada de până în 2001. Astfel, în continuare nu se știe ce se va întâmpla cu angajații care au activat în perioada 2001 – 2021 și mai ales care au fost încadrați în condiții normale de muncă, în locul celor speciale sau deosebite.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!