În județul Gorj evoluează 70 focare de pestă porcină africană în 21 localități: Crușeț, Stejari, Roșia de Amaradia, Stănești, Lelești, Scoarța, Căpreni, Stoina, Țicleni, Plopșoru, Hurezani, Țînțăreni, Bâlteni, Dragotești, Slivilești, Bălănești, Berlești, Negomir, Bustuchin, Negomir, Turburea. De asemenea, există suspiciuni de pestă porcină africană în Târgu-Jiu și Cătunele.
„În toate focarele au fost aplicate măsuri de combatere conform legislației aplicabile, fiind instituite restricții pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, dezinfecția exploatațiilor. În conformitate cu programele de măsuri aprobate în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, au fost delimitate zone de restricții, respectiv zona de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul fiecărui focar“, a explicat Robert-Cosmin Spînu, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj.
Ce măsuri au fost luate în zonele de focar de pestă porcină africană
În zonele de restricții sunt aplicate următoarele măsuri: porcii nu pot părăsi exploatația în care sunt ținuți până la stingerea focarelor de pestă porcină africană și ridicarea măsurilor de restricții din zona de protecție; orice persoană care intră sau iese din exploatațiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane; nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta fără autorizarea DSVSA Gorj; toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie de îndată declarați medicului veterinar și DSVSA Gorj, care procedează la investigațiile corespunzătoare în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic; se interzice cu desăvârșire sacrificarea pocinelor fără avizul DSVSA Gorj (sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar pentru efectuarea examenului ante și post mortem).
„Pentru verificarea respectării măsurilor dispuse, au fost organizate filtre rutiere, atât pe drumurile de acces în județul Gorj, cât și în localitățile infectate, filtre în cadrul cărora se desfășoară activități de dezinfecție, dar și de control al respectării măsurilor de restricție impuse.
DSVSA Gorj solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Gorj sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevăzute în legislație.
Facem precizarea că Pesta Porcină Africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire la aceștia, virusul PPA având însă impact major la nivel economic și social“, a mai menționat Robert-Cosmin Spînu.
În perioada martie-mai 2021 medicii veterinari de liberă practică vor desfășura activități de evaluare a stării de sănătate a animalelor.