spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 22, 2023
Altele
  AcasăEvenimentExplozii lângă Mănăstirea Lainici. Călugării au fost adăpostiți în locuri sigure

  Explozii lângă Mănăstirea Lainici. Călugării au fost adăpostiți în locuri sigure

  Trei explozii controlate în versantul muntelui din apropierea Mănăstirii Lainici au avut loc, ieri, pentru amenajarea unei parcări și a unui sens giratoriu. Pentru că dinamitarea a avut loc la aproximativ 50 de metri de lăcașul de cult, aceasta a fost foarte bine pregătită, pentru ca bucățile de rocă că nu lovească mănăstirea.

  „Pe aceste tronson se deviază drumul pe o distanță de aproximativ 180 de metri și am executat o derocare cu materiale explozive într-o stâncă, granit. Derocarea se face cu foraje verticale. Înălțimea lor este între 3,5 metri și șapte metri. Lungimea frontului este de 60 de metri și lățimea medie de nouă metri. Pentru a proteja monumentul istoric, Mănăstirea Lainici, am luat decizia să face trei împușcări succesive. Societatea care execută este Rino SRL din Târgu Jiu. Avem o experiență de 20 de ani în cariere de granit și avem și carieră la Bumbești Jiu, a explicat Doru Achim, reprezentantul firmei care efectuează operațiunea de dinamitare a rocii.

  Personalul mănăstirii s-a refugiat în locuri adăpostite

  Lucrarea este monitorizată seismic, pentru ca unda să nu afecteze Mănăstirea Lainici aflată în apropiere.

  Lucrarea se încadrează în lucrări de împușcare cu risc deosebit pentru că în apropiere se află Mănăstirea Lainici, care se află sub limita de siguranță a împușcării. De aceea a trebuit să luăm o serie de măsuri ca această împușcare să îndeplinească și scopul, adică să derocheze roca, dar să și protejeze mănăstirea de efectul aruncării rocilor, precum și de efectul seismic generat de acest lucrări de împușcare. Ca urmare, am limitat atât încărcătura pe gaură, cât și încărcătura pe treaptă de întârziere. La fiecare împușcare, se vor împușca între 2,5 și 5 kilograme de exploziv pe treaptă de întârziere, astfel încât să asigură această protecție. Suplimentar s-au efectuat o serie de foraje care reprezintă o barieră și reduc din acest efect al undei generate de către explozie. Rezultatele au fost foarte bune, în sensul că se încadrează în limitele admise, astfel încât unda să nu afecteze mănăstirea“, a explicat Silviu Becuț, specialistul care monitorizează operațiunea.

  Potrivit acestuia, au fost luate măsuri suplimentare astfel încât personalul mănăstirii a fost îndepărtat de locul detonării și a fost dus în locuri adăpostite.

  Te-ar mai putea interesa

  1 COMENTARIU

  1. In Arie protejata popii isi fac sens giratoriu ca sa oblige masinile sa opreasca la manastire. Ce drumuri se intersecteaza acolo de era nevoie de sens giratoriu? Si cum au obtinut autorizatie sa taie copacii si sa darame un intreg versant de munte pentru o parcare? Incurcate sunt caile Domnului, dar ale popilor sunt si mai in-cur-cate.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: