spot_img
20.8 C
Târgu Jiu
luni, mai 29, 2023
Altele
  AcasăActualitateAchitări în dosarul unui fost primar, un cunoscut om de afaceri

  Achitări în dosarul unui fost primar, un cunoscut om de afaceri

  Continuă achitările dispuse de instanțele de judecată cu privire la oameni potenți financiari din județul Gorj, care au fost prinși pe picior greșit de către procurori și trimiși în judecata.

  Gheorghe Păsărin, fost primar al comunei Bâlteni și un cunoscut om de afaceri, a scăpat de acuzațiile care i-au fost aduse de procurori. Acesta a fost achitat de o instanță a Tribunalului Gorj pentru infracțiunile pentru care a fost judecat sau, pentru alte infracțiuni, procesul penal a încetat (fals intelectual, uz de fals și complicitate la aceste infracțiuni): „Dispune achitarea inculpatului Păsărin Gheorghe cu privire la săvârşirea infracţiunii prev. de art. 321 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. În baza art. 396 alin. 1 şi 5 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. a C.pr.pen. dispune achitarea aceluiaşi inculpat cu privire la infracţiunea prev. de art. 323 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. În baza art. 396 alin. 1şi 5 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. a C.pr.pen. dispune achitarea inculpatului cu privire la infracţiunea prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. raportat la art. 29 alin. 1 lit. c din Legea nr. 656/2002. În baza art. 396 alin. 1 şi 6 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. f C.pr.pen., art. 154 alin. 1 lit. c C.pen. cu aplicarea art. 5 C.pen. încetează procesul penal faţă de inculpatul Păsărin Gheorghe cu privire la infracţiunea de evaziune fiscală prev. de art. 9 alin. 1 lit. c din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 5 C.pen. ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale. 2. În baza art. 396 alin. 1şi 5 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. a C.pr.pen. dispune achitarea inculpatului Păsărin Gheorghe cu privire la săvârşirea infracţiunii prev. de art. 321 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. În baza art. 396 alin. 1 şi 5 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. a C.pr.pen. dispune achitarea aceluiaşi inculpat cu privire la infracţiunea prev. de art. 323 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. În baza art. 396 alin. 1şi 5 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. a C.pr.pen. dispune achitarea inculpatului cu privire la infracţiunea prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. raportat la art. 29 alin. 1 lit. c din Legea nr. 656/2002. În baza art. 396 alin. 1 şi 6 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. f C.pr.pen., art. 154 alin. 1 lit. c C.pen. cu aplicarea art. 5 C.pen. încetează procesul penal faţă de inculpatul Păsărin Gheorghe cu privire la infracţiunea de evaziune fiscală prev. de art. 9 alin. 1 lit. c din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 5 C.pen. ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale. 2. În baza art. 396 alin. 1şi 5 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. a C.pr.pen“, a stabilit instanța de judecată.

  Aceleași achitări au fost dispuse și față de restul inculpaților din dosar: Dumitru Oprea, Luminița Geamănu.Ștefan Geamănu, Sergiu Bogdan Oarfă, Constantin Șerban.

  În schimb, instanța de judecată i-a obligat pe inculpați să achite o serie sume reprezentând prejudicii: „Obligarea inculpatului Păsărin Gheorghe în solidar cu partea responsabilă civilmente SC. SOLARIS SRL prin lichidator Cabinet Individual de Practician în Insolvenţă Fătu Cosmin Iulius la plata sumei de 1.120.893 lei din care debite principale constând în impozit pe profit şi T.V.A. în sumă de 842.210 lei şi accesorii în sumă de 278.683 lei, calculate de la data controlului efectuat de ANAF până la data de 12.05.2014, ce reprezintă data intrării în insolvenţă a SC. SOLARIS SRL Tg-Jiu; -obligă în solidar inculpaţii Oarfă Sergiu Bogdan în solidar cu partea responsabilă civilmente SC. PANMACONS SRL prin lichidator judiciar SIOMAX SRL, Geamănu Luminiţa, Geamănu Ştefan şi Şerban Constantin la plata sumei de 83.468 lei, din care debite principale constând în impozit pe profit şi T.V.A. în sumă de 69.211 lei şi accesorii în sumă de 14.257 lei, calculate de la data controlului efectuat de ANAF până la data de 06.04.2015, ce reprezintă data intrării în insolvenţă a SC. PANMACONS SRL; -constată recuperat prejudiciul în sumă de 2.832.351 lei reprezentînd debite principale în sumă de 1.765.614 lei şi accesorii în sumă de 1.066.737 lei, produs părţii civile ANAF-D.G.R.F.P. Craiova-Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj de către inculpaţii Oprea Dumitru, Geamănu Ştefan, Geamănu Luminiţa şi Şerban Constantin în ceea ce priveşte relaţiile comerciale încheiate între SC. TRUST TLH CONSTRUCT şi SC. PREST CONSTRUCT SRL, SC. MAREŞAL POP SRL, SC. NIVRONA IMPEX SRL; SC. IONISLAV TRANS SRL; SC. VIATERA SRL; SC: FUGITIVO IMPEX SRL; SC. TISVARO CONSTRUCT SRL“

  Dosarul a fost trimis în judecată în anul 2019.

  Gheorghe Păsărin, fostul primar de Bălteni, a fost acuzat că în calitate de primar şi ordonator principal de credite, ar fi aprobat achiziţionarea, de către primărie, în mod nereal, a cantităţii de 1.800 de tone de nisip, de la firma care i-a aparținut viceprimarului. De asemenea, viceprimarul din Bâlteni, Dumitru Oprea, fost de atunci urmărit penal pentru abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălare a banilor. Anchetaţi au fost şi oamenii de afaceri Luminiţa şi Ştefan Geamănu, acuzaţi de comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, complicitate la abuz în serviciu, spălarea banilor şi complicitate la evaziune fiscală. Totodată, Bogdan Sergiu Oarfă, administrator de firmă, a fost acuzat de evaziune fiscală. Procurorii Parchetului Curţii de Apel Craiova au stabilit că „în perioada 29.08.2013 – 22.11.2013, în calitate de primar al comunei Bâlteni şi ordonator principal de credite, a semnat şi aprobat un referat de necesitate şi o factură prin care a atestat în mod nereal faptul că Primăria Bâlteni a achiziţionat de la SC TRUST TLH CONSTRUCT SRL cantitatea de 1.800 de tone de nisip şi transportul aferent, dispunând totodată plata necuvenită către societate în sumă de 82.584 de lei. Banii obţinuţi în acest mod au fost introduşi în circuitul legal, iar cu suma virată SC TRUST TLH CONSTRUCT SRL s-au achitat obligaţii legale ale societăţii“, potrivit Parchetului Curţii de Apel Craiova.

  Te-ar mai putea interesa

  1 COMENTARIU

  1. Faceti publice si numele judecatorilor care au judecat acesta cauza care au dat peste 30 termene de judecata facand asfel posibila achitarea inculpatilor prin sentinta prin care a intervenit prescriptia faptelor penale !

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: