spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 30, 2023
Altele
  AcasăActualitateAcuzații grave la adresa societății care administrează groapa de gunoi. „S-au comis...

  Acuzații grave la adresa societății care administrează groapa de gunoi. „S-au comis falsuri“

  Mădălina Șarapatin, președinta Asociației „Slobozia vrea aer curat“, a susținut o conferință de presă cu privire la situația de la depozitul de deșeuri din Târgu Jiu.

  Aceasta a relatat că sesizările cu privire la disconfortul creat sunt din perioada în care orașul Târgu Jiu era condus de către Florin Cârciumaru: „La început nici nu am știut de unde vine. Am început doar să face sesizări la telefonul cetățeanului încă de pe vremea lui Florin Cârciumaru. Acest depozit nu funcționează deloc așa cum trebuie. Înainte să se pună deșeuri în celula II tot levigatul era deversat pe câmp, pe zona unde se află acum celula II, sau direct în pârâul Iaz“.

  Acuză că nu se respectă tehnologia

  Mădălina Șarapatin a acuzat că nu se respectă tehnologia în privința depozitării deșeurilor, iar cantitatea de deșeuri este foarte mare: „Nu ai voie să depozitezi gunoi fără să aplici un tratament, fără să îl pui în fracție uscată. Trebuie pus pământ de mare permeabilitate peste fiecare strat de gunoi. Toaste acestea nu există, pentru că trebuie să există un echilibru între bacteriile aerobe și anaerob. Este un întreg proces care trebuie control. Nu s-a făcut nimic din toate acestea. Din anul 2018 se aduce gunoi de Alba. 42% din gunoiul depozitat este de la Alba Iulia. Este foarte mult gunoi. Cea de-a doua celulă are un volum de 710.000 metri cubi , în comparație cu 200.000 metri cubi prima celulă, care s-a umplut în aproximativ 11 ani, iar a doua care este de trei ori mai mare s-a umplut în trei ani. De aici rezultă o cantitate uriașă de levigat care este tratat cu acid sulfuric, care este foarte concentrat având în vedere cantitatea“.

  „Este o bombă ecologică de care nu știu cum vom scăpa“

  Președinta Asociației „Slobozia vrea aer curat“ susține că mirosul provine de la acidul sulfuric folosit la tratarea levigatului: „Toată nebunia bine de la tratarea levigatului cu acid sulfuric. Avem un aparat achiziționat pe asociație, care a făcut măsurători de peste 60 de ori față de limita admisă în autorizația integrată de mediu, iar măsurătorile făcute de Polaris Mediu cu asistență de la Garda de Mediu au fost depășiri de aproximativ 35 de ori. la valorile maxime admise în autorizația integrată de mediu. Acolo este o bombă ecologică de care nu știu cum vom scăpa“.

  Femeia care este afectată de mirosul de la groapa de gunoi spune că, în ultima perioadă, s-a schimbat substanța cu care este tratat levigatul și au apărut tot felul de manifestări în rândul locuitorilor: „În ultim a perioadă, am făcut o sesizare de curând la Garda de Mediu în care am arătat că s-a schimbat ceva în miros, deși este foarte puternic, ne ustură nasul, gâtul și amețim, iar aparatul nostru pentru hidrogen sulfurat nu indică ceva. Am discutat cu activiști de mediu de la București și se pare că folosesc aceeași rețetă. Folosesc o substanță nouă la instalația de nebulizare, care nu are autorizație“.

  S-au comis falsuri în documente

  Mădălina Șarapatin susține că s-au comis falsuri grosolane în documentele care au stat la baza funcționării depozitului de gunoi: „Există falsuri. De exemplu, în autorizația integrată de mediu scris că se află la 7 kilometri de localitate, în condițiile în care pe «Google Maps» arată că este la 4 kilometri de centrul orașului. În planul județean de gestionare a deșeurilor scrie același lucru“.

  „Primăria nu a mișcat un deget până în prezent“

  Președinta Asociației „Slobozia vrea aer curat“ susține că autoritățile nu s-au implicat în gestionarea problemei: „Autoritățile publice locale nu și-au făcut treaba niciodată.

  Primăria nu a miscat un deget până în prezent. Prima dată am fost la domnul Romanescu în anul 2018 și m-a trimis la domnul Urdea de la Poliția locală să-mi explice situația și am plecat așa cum am venit.

  Primăria nu are nicio evidență a deșeurilor care se află acolo, deși prin contract și autorizația de mediu, cei de la Polaris sunt obligați să informeze în permanență despre ceea ce ser întâmplă“.

  Directorul Polaris Mediu din Târgu Jiu, Marius Bălan, nu a putut fi contactat pentru a răspunde acuzațiilor.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: