spot_img
24 C
Târgu Jiu
joi, octombrie 10, 2024
Altele
    AcasăActualitateFestivalul sarmalelor și piftiilor, la Peștișani: „Am făcut 500 de sarmale, care...

    Festivalul sarmalelor și piftiilor, la Peștișani: „Am făcut 500 de sarmale, care s-au epuizat cam într-o jumătate de oră“


    Festivalului sarmalelor și piftiilor a avut loc, duminică, 16 octombrie, în comuna Peștișani, în curtea liceului din localitate. 25 de comercianți de produse culinare tradiționale au fost prezenți la acest eveniment.

    În cadrul festivalului, a avut loc și un concurs, pentru a fi desemnate cele mai bune sarmale și piftii, acesta fiind câștigat de proprietarul a două pensiuni din Peștișani.


    „Este o rețetă tradițională din carne de porc, făcută în spiritul gorjenesc, fără nelipsitele piftii, turta din mălai, alături de un ardei iute. Am făcut 500 de sarmale, care s-au epuizat cam într-o jumătate de oră. Am venit cu o rezervă de fasole cu afumătură la ceaun“, a spus Marin Tudorache.

    Toate sarmalele s-au terminat rapid

    Din păcate, toate sarmalele s-au terminat foarte repede, organizatorii fiind luați prin surprindere de cererea foarte mare.


    Standul lui Sasa Jovanovic, un român din Valea Timocului, a fost cel mai căutat. Clienții au stat chiar și o oră la rând, pentru că, pe lângă sarmale, acesta vindea și plescaviță, un preparat specific sârbesc, dar foarte iubit și de români: „Suntem din Zajecar, Serbia și vindem sarmale făcute ca la noi, în Serbia. Sunt făcute din carne de porc și de vită, amestecată cu morcovi, ceapă și țelină. Am fost invitați de conducerea Primăriei Peștișani. Participăm în special la evenimente. Am fost la evenimente și în județul Gorj“.

    „În această zonă a Gorjului se mănâncă sarmalele împreună cu piftiile“


    Primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, a spus că este o reînviere a festivalului înființat de fostul președinte al ANTREC Gorj: „Este o reînviere a unui fost festival realizat la inițiativa lui Radu Ciobanu, fostul președinte al ANTREC Gorj. Noi, cei de la Primăria Peștișani, am considerat că este bine să-l organizăm în localitatea noastră și i-am schimbat denumirea în Festivalul Sarmalelor și Piftiilor, pentru că la noi nu sunt răcituri, sunt piftii și pentru că, în această zonă a Gorjului, se mănâncă sarmalele împreună cu piftiile. Este și Ziua Mondială a Alimentației. Au fost prezenți 25 de expozanți“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!