Cu ocazia prezenței ministrului Energiei, Virgil Popescu, la Gorj, liderii locali PSD au atins toate problemele pe care Complexul Energetic Oltenia le întâmpină, din cauza deciziilor luate, la nivel central, în ultimul timp. Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, care este și președinte executiv al PSD Gorj, l-a mustrat pe ministrul liberal, pentru că atât el cât și parlamentarii gorjeni au fost ignorați când s-a decis soarta CEO, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. La rândul său, președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, a făcut numeroase demersuri către ministrul Energiei, pentru îndreptarea greșelilor făcute de România privind energia pe bază de cărbune și consideră că acestea încep să dea roade.
Președintele Consiliului Județean Gorj și-a arătat nemulțumirea vis a vis de modul în care au fost luate deciziile în cazul aprobării Planului Național de Redresare și Reziliență. Cosmin Popescu i-a amintit ministrului Virgil Popescu că cei din teritoriu nu au fost consultați înainte. “Nu trebuie să ne trezim din nou, cum ne-am trezit în Planul Național de Redresare și Reziliență, când eu nu am fost întrebat, colegii mei parlamentari din Gorj nu au fost întrebați și ne-am trezit cu acele prevederi în acest plan. Sigur, acum, avem zeci de comisii interministeriale, de comisii de analiză din care fac și eu parte, dar aceste comisii trebuiau făcute înainte de a fi înaintat un plan național de redresare și reziliență către Comisia Europeană. Vă rog să luați în considerare renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență, Reforma 1, Componenta 6. De asemenea, să discutați cu factorii de decizie europeni, astfel încât planul de restructurare a companiei noastre să fie suspendat și integrat într-o strategie energetică națională aprobată prin lege, nu prin hotărâre de guvern. De asemenea, domnule ministru, vă rog să analizați, împreună cu colegii mei din CEO, alocarea resurselor financiare, pentru a asigura o închidere corectă a perimetrului minier. Sigur, unele se închid de la sine, pentru că își epuizează resursa, altele vor fi închise ca urmare, în viitor, a anumitor factori tehnici, dar avem nevoie de susținere, pentru că nu putem să lăsăm perimetrele miniere închise de izbeliște. Nu numai că arată rău, dar vor crea probleme în viitor” a declarat președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, la întâlnirea cu ministrul.
Weber: „ N-am muncit degeaba la modificarea Ordonanței decarbonării”
Deputatul de Gorj Mihai Weber rămâne ferm în declarații și cere ca activitatea pe cărbune să nu fie oprită până ce proiectele propuse pe viitor nu devin o realitate. “Prezența în Gorj a domnului ministru Virgil Popescu confirmă ceea ce noi repetăm continuu: Complexul Energetic Oltenia trebuie să rămână un pilon important în ecuația sistemului energetic. I-am transmis acest lucru direct domnului ministru, iar preluarea ideii de a menține ceea ce există la Complexul Energetic Oltenia, până la punerea în funcțiune a noilor capacități de producere a energiei, ca apoi sistemele ce funcționează pe cărbune să rămână la dispoziția SEN ca rezervă de capacitate, mă convinge că n-am muncit degeaba la modificarea Ordonanței decarbonării. De asemenea, am cerut în Lege, ca element obligatoriu, renegocierea Planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, pentru că termenele și cerințele din programul făcut acum trei ani nu sunt realiste în actualul context.” a declarat Mihai Weber.
Ministrul Popescu a promis păstrarea producției pe cărbune
Pe de altă parte, ministrul Virgil Popescu a recunoscut, la Gorj, că Weber a avut dreptate în solicitările sale și că le-a avut în vedere. „E nevoie și de cărbune și de gaz și de resurse regenerabile. Nu se închide absolut nici o unitate de producere a energiei pe bază de cărbune. Asta am decis în Legea decarbonării. Am lucrat împreună cu colegul meu Mihai Weber la această lege” a declarat Virgil Popescu la Târgu Jiu.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a venit în Gorj vineri, fiind invitat la evenimentul organizat cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la punerea în funcțiune a Termocentralei Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia.