spot_img
14.4 C
Târgu Jiu
marți, mai 30, 2023
Altele
  AcasăActualitatePasiunea neobișnuită a unei gorjence: realizează bijuterii și păpuși

  Pasiunea neobișnuită a unei gorjence: realizează bijuterii și păpuși

  O gorjeancă are o pasiune neobișnuită: Simona Bumbaru realizează bijuterii şi păpuşi unicat, pe care le confecţionează manual, cu ajutorul unor instrumente simple şi din materiale organice.

  Pasiunea a fost moștenită de la bunica sa, de la care a învățat primele lecții.

  Simona Bumbaru, în vârstă de 54 de ani, a lucrat, înainte de 1989, pentru „Fondul Plastic“ din Timişoara. Ea făcea diferite lucrări tricotate cu aplicaţii de catifea şi paiete. A lucrat 12 ani în minerit, iar în paralel a urmat facultatea. „Am diplomă de inginer termo-tehnician. Mi s-a propus să activez ca asistent universitar, dar am refuzat. Cred că e vorba de pasiune şi de talent. Am făcut de mică, din şcoală, tot felul de mici accesorii. Am avut o bunică ardeleancă şi la vârsta de zece ani mi-a pus andreaua şi croşeta în mână. Încă de atunci croşetam pulovere“, a spus Simona Bumbaru.

  A început să confecționeze bijuterii din întâmplare

  De aproximativ opt ani, Simona realizează bijuterii. Totul a început în mod întâmplător. „Am fost invitată să particip la un eveniment mai sofisticat şi nu aveam bijuterii asortate. Am căutat la magazinele din oraș şi nu am găsit nimic care să mă mulţumească, astfel că am decis să le fac singură. Am făcut un colier. Aşa am început“, mărturisește gorjeanca.
  Aceasta confecționează, cu mare măiestrie, diferite accesorii, de la inele şi până la brăţări sau coliere. „Sunt tehnici care trebuie studiate. Eu lucrez broderie cu mărgele, iar pe spate se căptuşeşte totul cu piele ca să nu rănească. Realizez seturi de coliere cu cercei sau separat, brăţări, inele. Am lucrat multe seturi de broderie“, a mai precizat Simona.

  Mărgele confecționate cu ace japoneze

  Pentru mărgele foloseşte ace speciale care sunt de trei ori mai subţiri decât acele de cusut. „Cele mai bune sunt cele japoneze. Am lucrat cu cristale Swarovski şi mărgele din pietre semipreţioase. Lucrez pe firul cel mai subţire, care este cel de pescuit. Toate aceste secrete le-am descoperit singură“, a relatat Simona.

  Peste 200 de mănuși au ieșit din mâinile Simonei

  Simona realizează păpuşi, dar și veioze la care sunt atașate. „Am început să fac păpuşi de aproximativ doi ani. Am simţit că pot să le realizez în cele mai mici detalii şi am continuat până am ajuns să confecţionez aproximativ 200. Eu nu am făcut o şcoală pentru a învăţa să fac bijuterii, păpuşi sau veioze. Am învăţat singură cu ajutorul unor tutoriale“, explică Simona.
  Păpușile au propriile hăinuțe, la care se adaugă diferite accesorii. „Am făcut o serie de 25 de păpuşi de dimensiuni mai mici, iar fiecare are în mânuţă altceva: o floare, un coşuleţ, o vată pe băţ. Culorile nu se repetă, iar hăinuţele sunt realizate special. „Trebuie să mă gândesc la ce tip de hăinuţe îmi doresc, după care le croiesc şi le cos la maşină. M-am gândit ca fiecare să îşi aleagă o păpuşă care îi este pe plac. Am trecut la o serie intermediară, puţin mai mari, la prinţese. Lângă ele, am făcut şi accesorii pentru a fi folosite la diferite evenimente, cum ar fi un botez“, a spus Simona.

  Lucrează câteva zile la o păpușă cu veioză

  Gorjeanca lucrează timp de câteva zile pentru a realiza o păpuşă, iar cele care au ataşată o veioză necesită un timp mai îndelungat.
  „La o păpuşă cu veioză lucrez patru-cinci zile. La o păpuşă normală lucrez cam două zile. Mânuţele şi picioarele trebuie croite, după care trebuie cusute la maşină, umplute cu vatelină, după care urmează să fie asamblate. Apoi, e nevoie să-i dai o anumită expresie feţei“, a precizat Simona Bumbaru.

  Fiecare păpușă transmite anumite stări

  Fiecare păpuşă transmite o anumită stare și are caracteristici speciale.
  „Fiecare păpuşă este specială şi transmite anumite stări şi are propria personalitate: una este gânditoare, alta vrea să spună ceva sau este ruşinoasă. Faţa este pictată de mine. Este făcută o minge mică din polistiren, pe care o pictez şi se îmbracă în material“, povestește Simona. Părul este confecţionat din lână şi este vopsit cu materiale naturale. „M-am gândit că intră în contact cu copiii. Vopseaua este pe bază de apă, cu componente naturale“, a mai spus meştera.

  Păpuși pentru o fetiță care nu putea să doarmă

  Simona a avut o comandă specială, pentru o fetiță care nu putea să adoarmă, astfel încât s-a gândit să o ajute într-un anumite fel. „Mămica a venit cu această cerinţă, pentru că mobila din camera fetiţei era roz. Eu nu pot să fac două obiecte identice, dar mama şi cu fetiţa au fost încântate. Fetiţa avea o problemă cu somnul. Nu putea să adoarmă decât cu lumina aprinsă. Pe una dintre pernuţele de la păpuşă am imprimat «Noapte bună, Sara!», iar pe cealaltă «Somn uşor, Sara». Mama i-a spus că şi păpuşile trebuie să doarmă şi e nevoie să stingă lumina ca să se poată odihni. În acest fel, fetiţa s-a obişnuit şi doarme cu lumina stinsă“, povesteşte Simona.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: