spot_img
23.1 C
Târgu Jiu
marți, iunie 25, 2024
Altele
  AcasăActualitatePeste 150 de cazuri de muncă „la negru“ în județul Gorj

  Peste 150 de cazuri de muncă „la negru“ în județul Gorj

  Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au depistat 152 cazuri de muncă nedeclarată, in decursul anului 2022.

  „Au fost înregistrate 32 cazuri pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii;

  – 3 cazuri pentru primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii;

  – 1 caz pentru primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta avea contractul individual de muncă suspendat;
  – 16 cazuri pentru primirea la muncă a unui salariat cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, cu excepția situaţiilor prevăzute la articolului 105 alineatul (1) litera c)“, se arată într-un comunicat al ITM Gorj.
  Au fost aplicate 66 de amenzi contravenționale pentru utilizarea de către angajatori a muncii nedeclarate în cuantum de peste 2,5 milioane de lei.

  Amenzi de peste 7,4 milioane de lei

  De asemenea, ITM Gorj a efectuat, anul trecut, 1937 controale, din care 1376 au avut ca obiect verificarea respectării legislației în domeniul relațiilor de muncă, iar 561 în cel al securității şi sănătății în muncă.
  „În urma acțiunilor efectuate, pentru deficiențele constatate, inspectorii de muncă au aplicat amenzi în cuantum de 7.470.500 lei, din care 844.500 lei pentru nerespectarea normelor securităţii şi sănătăţii în muncă și 6.626.000 lei pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă, dintre care 2.540.000 lei pentru nerespectarea legislației în vigoare privind munca nedeclarată.
  Pentru neconformitățile constatate în urma controalelor, angajatorilor le-au fost trasate 5056 măsuri, 4849 în domeniul relațiilor de muncă și 207 în domeniul securității și sănătății în muncă, în vederea intrării în legalitate.
  Activitatea de control a urmărit, în principal, realizarea acţiunilor din Programul anual al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj – având la bază Programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii, rezolvarea sesizărilor şi reclamaţiilor, realizarea campaniilor naţionale organizate de Inspecția Muncii, precum și efectuarea de controale preventive și cercetarea accidentelor“, se arată în comunicatul de presă al ITM Gorj.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!