spot_img
19.7 C
Târgu Jiu
duminică, septembrie 24, 2023
Altele
  AcasăActualitateS-a stins din viață un vestit gorjean, membru al Academiei Române

  S-a stins din viață un vestit gorjean, membru al Academiei Române

  Academicianul gorjean Grigore Brâncuş s-a stins din viață la vârsta de 93 de ani. Acesta a fost profesor la mai multe universități din Olanda. Grigore Brâncuş a fost profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.

  „Liga Culturala Fiii Gorjului, cu adanca tristete anunta trecerea in nefiinta in 2 aprilie 2022 a domnului Grigore Brâncuş,  unul dintre cei mai renumiţi  si deştepţi români,  academician, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.

  Sincere condoleanțe !“, se arată într-un comunicat al organizației.

   

  Specialist în lingvistică istorică și albanologie

   

  Grigore Brâncuș s-a născut la 20 martie 1929, în comuna Peştişani, din județul Gorj. „După absolvirea Facultății de Filologie a Universității din Bucureşti, urmează studii de specializare în Albania. Aici va desfășura o serie de anchete dialectale în sate locuite de aromâni. În 1968 își susține doctoratul, coordonator fiind academicianul Alexandru Rosetti.

  Grigore Brâncuș devine cadru didactic universitar la numai 21 de ani, la Facultatea de Litere a Universității din Bucureşti. A ținut cursuri între 1950 – 1999. Timp de 18 ani a condus Catedra de limba română, iar între 1970 – 1972 a deținut funcția de prodecan al facultății. Din 1990 este conducător de doctorat, iar din 1999 profesor consultant. În perioada 1968 – 1969 a funcționat ca lector de limba română la universitățile din Amsterdam şi Groningen din Olanda.

  Grigore Brâncuș (n. 20.03.1929), lingvist și filolog, profesor la Universitatea București, membru al Academiei Române. Specialist în lingvistică istorică și albanologie, cu numeroase publicații cu privire la substratul limbii române și la elementul comun româno-albanez, editor al lui B.P. Hasdeu (Etymologicum Magnum Romaniae, Istoria critică a românilor). Volume importante: Cercetări asupra fondului traco-dac al limbii române, Vocabularul autohton al limbii române, Concordanțe lingvistice româno-albaneze, Studii de istoria limbii române“, a mai transmis Liga Culturala Fiii Gorjului“.

  Acesta a primit, în anul 2017, Ordinul Național «Steaua României» în grad de Cavaler.

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: