spot_img
3.5 C
Târgu Jiu
luni, decembrie 11, 2023
Altele
  AcasăActualitateSe caută voluntari pentru a continua lucrările de restaurare

  Se caută voluntari pentru a continua lucrările de restaurare

  Ambulanța pentru Monumente caută voluntari pentru a continua lucrările de restaurare și salvare a culei Crăsnaru, din satul Groșerea, comuna Aninoasa, din județul Gorj.
  „Apel voluntari: Ne reîntoarcem pe șantier la cula de la Groserea în perioada 16-22 octombrie. Avem nevoie de șase voluntari. Avem de terminat de montat treptele la scară, de zidit și de făcut plafonul de la nivelul 2. Așteptăm înscrieri la nr. de tel 0722662022 – Carina sau la adresa de email asoc.inimaolteniei@gmail.com“, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ambulanței pentru Monumente.
  Voluntarii asociației au reușit să realizeze cea mai importantă operațiune: înlocuirea acoperișului și stoparea infiltraților.
  Cula Crăsnaru a găzduit un muzeu

  Monumentul a fost construit în secolul XVIII de către Cocoș Crăsnaru și refăcut la 1801, după un atac al turcilor, de Barbu Cocoș, fiul ctitorului, strămoșul pe linie feminină al Crăsnarilor din secolele XIX-XX, foști proprietari ai culei.
  O legendă locală povestește despre o trecătoare secretă ce permitea proprietarilor să poată fugi din fața atacurilor. După 1951, cula a fost naționalizată, fiind folosită de Sfatul popular local. Cula a fost restaurată între anii 1960-1970, au fost refăcute vechile metereze, multe din ele transformate în ferestre, după planurile arhitectului Iancu Atanasescu, iar în interior s-a amenajat un muzeu etnografic, care a funcționat până în 1990.
  Cula din cărămidă, cu ziduri groase, are forma unui turn și este compusă din parter plus două etaje. O scară interioară face legătura între cele două etaje superioare și cerdacul aflat pe fațada către râul Gilort. La ultimul etaj, întâlnim un balcon din lemn cu rol de apărare. Acoperișul culei era din șindrilă.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: