spot_img
16.2 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 28, 2023
Altele
  AcasăCulturaConstantin Brâncuși, sărbătorit la Dubai, de ziua de naștere a marelui sculptor

  Constantin Brâncuși, sărbătorit la Dubai, de ziua de naștere a marelui sculptor

  Sculptorul Constantin Brâncuși a fost sărbătorit, sâmbătă, 19 februarie, de ziua sa de naștere nu doar în țară, ci și în străinătate. Astfel, la Pavilionul României la „Expo 2020 Dubai“ au fost prezentate două proiecte: „Brâncuși văzut în 145 de portrete” și „Anotimpul tăcerilor”, în parteneriat cu Muzeul Național „Constantin Brâncuși”.

  „Primul proiect, intitulat „Brâncuși văzut în 145 de portrete”, face obiectul unui concurs internațional de arte vizuale, destinat elevilor și studenților din cadrul unităților de învățământ cu specializare arte plastice, fiind derulat în anul 2021, în colaborare cu Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu. Cele 145 de lucrări selectate, reprezentând portrete ale sculptorului Constantin Brâncuși, au fost realizate în tehnici clasice și digitale de către tinerii din liceele și facultățile de profil atât din țară, cât și din străinătate“, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook „Pavilionul României Expo 2020 Dubai“.

   

  Creația lui Brâncuși, sursă de inspirație

  „Anotimpul tăcerilor”, cel de-al doilea eveniment propus pentru a celebra ziua dedicată maestrului Constantin Brâncuși, cuprinde numeroase lucrări fotografice ale artistului fotograf Ionel Scaunasu, care surprind renumitele opere „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului”, „Coloana Infinitului”, în cele 4 anotimpuri pe parcursul mai multor ani.

  Cele două inițiative artistice, prezentate publicului internațional din cadrul Pavilionului României la Expo 2020 Dubai omagiază geniul marelui artist român, considerat a fi unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX.

  „Operele lui Constantin Brâncuși, unul din cei patru ambasadori ai conceptului național „New Nature”, alături de George Enescu, Grigore Antipa și Nicholas Georgescu-Roegen, sunt ilustrate simbolic în cadrul Pavilionului României la Expo 2020 Dubai prin diferite proiecte, precum realitatea augmentată și instalația artistică „Connected Cloud – Connected Minds”, cu o formă inspirată din sculptura „Coloana Infinitului”.

  Creațiile marelui sculptor Constantin Brâncuși reprezintă o sursă de inspirație și pentru membrii brandului românesc «Via.zzo 3D by Aragon», prezenți în luna februarie 2022 în zona dedicată tradițiilor românești reinterpretate. Aceștia au realizat 4 scaune din „terrazzo”, un material ecologic cu un conținut de peste 85% pietre naturale din marmură, care îmbinate iau forma sculpturii „Coloana Infinitului”. În cadrul atelierelor interactive, publicul vizitator este implicat într-un proces de creație a unui covor cu motive românești, realizat din pietre de marmură de mici dimensiuni, a cărui imagine finală va fi formată din 140 de cartoane cu dimensiuni de 15x15cm.

  Nu în ultimul rând, opera lui Constantin Brâncuși a fost omagiată în Pavilionul României prin susținerea celui mai mare atelier de lucrări în cărbune și grafit, realizat de tânărul sculptor român Daniel Radulescu, prezent în noiembrie 2021, în secțiunea „Tradition Reloaded”, la care au participat mii de vizitatori ai Pavilionului național din 100 țări. În prezent, o selecție de aproximativ 200 de lucrări este prezentată în galeria de artă Galateca și face parte dintr-o expoziție caritabilă dedicată derulării programelor educative pentru copiii din zonele defavorizate din țară“, se mai arată în postarea de pe Facebook.

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: