spot_img
13.3 C
Târgu Jiu
luni, mai 29, 2023
Altele
  AcasăCulturaValențe culturale estivale: „BIBLIO-TELL-ART”

  Valențe culturale estivale: „BIBLIO-TELL-ART”

  BIBLIOTECA – PLATFORMĂ CULTURALĂ CU ROL STRATEGIC

  O bibliotecă nu e pur şi simplu un loc de depozitare a câtorva mii de volume, ci şi un lucru viu, cald şi familiar. (,,Cărțile au suflet” de Nicolae Manolescu)

  Pornind de la această apreciere in situ a renumitului critic literar și adăugând relevanța titulaturii de ”Secție de artă” putem să ne formăm o imagine clarificantă a ceea ce s-a întâmplat în data de 1 august 2022 la Târgu-Jiu, la Casa Memorială Iosif Keber. Redeschiderea acestui spațiu muzeistic (loc în care există și  Secția de artă a Bibliotecii Județene „Christian Tell”Gorj – nu peste mult timp capabilă să-și reia activitatea cu publicul) a dezvoltat o continuare logică spre promovarea artistului plastic gorjean și a artelor frumoase, așa cum sunt enumerate de Sidney Colvin în lucrarea Fine Arts ¹: „Artele frumoase reprezintă grupul celor cinci arte mari ale arhitecturii, sculpturii, picturii, muzicii și poeziei, cu o serie de arte minore sau secundare, dintre care dansul și drama sunt printre cele mai vechi și universale.”

  Prin urmare, bucuria de a putea vizita acest loc sacru (fără exagerare) s-a contopit cu începerea a două tabere organizate de Biblioteca Județenă „Christian Tell” Gorj. Studenți de la Arte Plastice și Litere, pe de-o parte și, pe de altă parte, studenți de la Arhitectură, și-au concertat și concentrat talentul și viziunea creatoare în ceea ce se poate numi Ateliere de vară, la Polovragi – tocmai pentru a sublinia starea de lucru și efort (neresimțit atunci când este consumat cu pasiune).

  Actorii acestor două episoade estivale:

  • TABĂRĂ DE CREAȚIE ART-LIT /„IOSIF KEBER – CONTEXTE LITERARE ȘI PLASTICE CONTEMPORANE” – Denisa Ganea, Oana Piscureanu, Roncea Alexandru, Monea Cristina, Dăogariu Cătălin, Ariadna Pecingină, Adriana Nărban, Coordonator Viorel Surdoiu
  • NEW EUROPEAN BAUHAUS/ ȘCOALA DE VARĂ „RITM ȘI ROST(URI) ÎN SPAȚIUL PUBLIC – Bianca Dobromir, Agnes Ungur, Maria-Alexandra Guță, Elena-Geanina Năvîrcă, Alexandru Florescu, Fabian Florescu, Adrian- Cătălin Groza, Nicolae-Alexandru Rotaru, Treiner  Prof. Mihai Danciu, Treiner Prof. Ștefana Bădescu, Coordonator Elena-Mariana Angheluță

  Într-o primă etapă de prezentare redăm aici câteva crâmpeie fotografice din cadrul taberei ART-LIT, urmând ca lucrările rezultate să se regăsească in extenso într-o Broșură de prezentare a vieții și creației pictorului Iosif Keber, editată de Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj, instituție conștientă de rolul de educator și formator prin cultură.

  Cultura este un instrument puternic pentru a crea punți de legătură între oameni, în special între tineri, și pentru a consolida înțelegerea reciprocă. (Înalt Reprezentant și vicepreședinte al UE, Federica Mogherini)

  ______________

  Mulțumiri pentru colaborare Univerșității din Craiova, Facultatea de Teologie – Artă Plastică, an II și Universității „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, Facultatea de Stiinte ale Educației, Drept și Administrație Publică, Domnului Conf. univ. dr. Vasile Fuiorea respectiv Domnului Decan, Conf. univ. dr. Alin Gheorghe Gavrilescu.

  Viorel Munteanu

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: