spot_img
27.7 C
Târgu Jiu
duminică, iunie 16, 2024
Altele
  AcasăEconomicConsiliul Concurenței monitorizează activitatea CEO

  Consiliul Concurenței monitorizează activitatea CEO

  O instituție importantă din economie monitorizează activitatea Complexului Energetic Oltenia. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a afirmat, la un eveniment organizat la Sinaia, că producția CEO de energie este mult mai importantă decât cea din Valea Jiului.

  Se scoate puţin cărbune din Valea Jiului, atât de puţin că Paroşeniul nu poate să lucreze non-stop (…). Mai exact, cu ce se scoate din Valea Jiului acum nu se acoperă funcţionarea lui Paroşeni. Deci, nu e nicio cantitate mare de energie, nu e nici vreo distorsiune a pieţei sau ceva. Bun, Comisia vrea să respectăm deciziile luate, sunt convins că le vom respecta, dar, iarăşi, nu-l văd ca pe o mare urgenţă. Sunt mai preocupat de planul de restructurare de la Oltenia. Oltenia e mult mai importantă pentru sistemul energetic decât este Paroşeni – Valea Jiului. Înţeleg că se doreşte o renegociere… Avem şi problema că s-au retras chinezii. Comisia Europeană a investigat firme chinezeşti care voiau să participe la investiţiile în fotovoltaic la Oltenia. Oltenia oricum avea întârzieri la planul de restructurare, deci vor să fie renegociat cu Comisia Europeană. Ca impact economic, mi se pare mai important ce e la SNLO. în perioada următoare, Consiliul Concurenţei va lucra mult pe nuclear, pentru că începe notificarea ajutorului de stat pentru construcţia Reactoarelor 3 şi 4. De asemenea, se discută retehnologizarea la Unitatea 1. Astea sunt în momentul de faţă în pregătire. Nu ştiu ce se întâmplă cu micile reactoare, SMR-urile. Alea sunt prioritatea a doua. Prioritate 1 acum sunt construcţia Reactoarelor 3 şi 4 şi reparaţiile la 1, cu acelaşi consorţiu. Mergem pe tehnologia CANDU, împreună cu partenerul american”, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

  Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia propune o restructurare masivă a companiei energetice până în 2026. Vor mai rămâne doar 3 grupuri energetice și patru cariere miniere, însă toate vor intra în rezervă. De asemenea, până în 2026 ar trebui să mai rămână 4.500 de salariați din peste 9.000 în prezent. Planul vorbește și despre implementarea de noi investiții: două grupuri pe gaze naturale și 8 parcuri fotovoltaice, însă totul este încă în fază de proiect.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!