spot_img
10.8 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăEconomicContractul colectiv de muncă, în disputa autorităţilor

    Contractul colectiv de muncă, în disputa autorităţilor

    Sindicatele şi administraţia din cadrul SNLO şi cele două Complexuri Energetice Turceni şi Rovinari, au semnat actele adiţionale de modificare a contractului colectiv de muncă, pe 2011. În tot acest timp de negocieri, între Ministerul Muncii şi Inspectoratul Teritorial de Muncă(ITM) Gorj, au apărut contradicţii cu privire la termenul de „concediu de aşteptare”.

    Contradicţia apare pe marginea condiţiilor speciale şi deosebite de muncă, despre care reprezentanţii ITM susţin că, în cei doi ani de concediu de aşteptare, acestea sunt echivalente cu cele normale de muncă. Reprezentanţii ITM Gorj au refuzat să comenteze opinia Ministerului Muncii cu privire la regimul de aşteptare. Inspectorul şef al ITM Gorj, George Romanescu, a declarat că, punctul de vedere exprimat în adresele înaintate entităţilor energetice este cel legal şi pe care îl va susţine în continuare. Adresa înaintată joi, entităţilor miniere şi energetice, de către Ministerul Muncii se prevede că pe perioada concediului de aşteptare, de doi ani, salariatului i se plătesc contribuţiile de către unitate, iar condiţiile speciale şi deosebite de muncă sunt considerate vechime în muncă, lucru confirmat de altfel şi de către directorul Resurse Umane din cadrul CE Turceni, Corneliu Gârjoabă. La polul opus este însă situată adresa înaintată, vineri, de ITM Gorj, la Complexul Energetic Turceni, în care se specifică că, pe perioada în care salariatul are contractul de muncă suspendat şi se află la dispoziţia angajatorului, acesta îşi păstrează calitatea de asigurat, iar contribuţiile ce vor fi plătite se vor calcula în raport de indemnizaţia care nu poate fi mai mica de 75%. În aceste condiţii, pe parcursul celor doi ani de concediu de aşteptare, condiţiile speciale şi deosebit de grele, avute de salariat, anterior datei de 1 martie, se consideră a fi normale.

    Ore de negocieri

    În aceste condiţii, la Complexul Energetic Turceni, discuţiile dintre sindicate şi administraţie au durat ore bune vineri, după care administraţia şi sindicatele au semnat actul adiţional, de începere propriu-zisă a programului de restructurare. Preşedintele USME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc, a precizat că „actul adiţional a fost semnat, urmând ca în următoarele zile, să fie depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Legat de contradicţia de opinie existentă vom aştepta un răspuns clar de la factorii responsabili şi în situaţia în care nu este în favoarea minerilor nu vom aplica programul de 75%”. Actul adiţional la contractul colectiv de muncă pe 2011 a fost semnat şi de către administraţia şi sindicatele din cadrul SNLO. Directorul Resurse Umane, Constantin Lăzăroiu, a precizat că a şi fost depus actul adiţional la ITM Gorj, în vederea înregistrării . „Noi, în contractul colectiv de muncă avem prevăzute nişte condiţii şi criterii, pe care le-am modificat”, a spus Lăzăroiu. Cât despre diferenţele de opinie, între Ministerul Muncii şi ITM Gorj, directorul Resurse Umane din cadrul SNLO, a precizat că plata contribuţiilor pentru cei care intră în concediu de aşteptare este 24 aprilie şi că, până atunci, se va clarifica situaţia. „Vom continua discuţiile, pentru a vedea cât însumează ca şi procentaj măsurile de reducere luate, astfel încât să ajungem la 11% cu diminuarea cheltuielilor cu munca vie pe 2011”, a mai precizat Lăzăroiu. Liderul de sindicat de la Cariera Peşteana, Dan Pârvulescu, consideră că opinia exprimată de către Ministerul Muncii cu privire la termenul de „concediu de aşteptare”, este corectă „atâta timp cât s-a pronunţat Ministerul Muncii, cred că trebuie respectate ierarhiile”. Acelaşi punct de vedere îl împărtăşeşte şi vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan, care consideră că „pe noi, sindicatele ne interesează păstrarea condiţiilor speciale şi deosebite pe perioada concediului de aşteptare”. În ceea ce priveşte Complexul Energetic Rovinari, directorul, Ionel Stoica, a precizat că „ s-a semnat actul adiţional doar pe partea de concedii de aşteptare şi disponibilizare. În ceea ce priveşte celelalte reduceri de drepturi, despre acestea vom continua negocierile marţi ”.

    Drepturi reduse la SNLO

    Legat de actul adiţional semnat de către reprezentanţii USMO şi ai SNLO, secretarul general, Gheorghe Etăgan, a precizat că drepturile diminuate constau în următoarele: „diurna de deplasare s-a redus cu 50% , sâmbetele lucrate se vor plăţi cu 50% şi nu cu 100% cum era stabilit, am făcut o reevaluare a modului de calcul al biletele de odihnă şi tratament şi am stabilit ca salariatul să plătească 40% iar unitatea 60%. S-a interzis vinderea biletelor de odihnă la persoanele străine SNLO şi s-a mai făcut o reevaluare a echipamentului de protecţie şi de lucru”. Etăgan a mai precizat că persoanele, care în perioada 1.04.2013-31.12.2013, nu îndeplinesc condiţiile de pensionare şi intră în şomaj vor primi un venit de completare, ce va consta în diferenţa între şomaj şi ce s-a plătit până atunci, bani daţi într-o singură tranşă. În ceea ce priveşte numărul minerilor din SNLO, care intră în concediu de aşteptare de la 1 martie sau care au optat pentru luarea plăţilor compensatorii, acesta se ridică la 400 de persoane. Pe parcursul acestei săptămâni, sindicatele şi administraţia din SNLO, vor lucra la analiza organigramelor la persoanele cu funcţii de execuţie, de conducere şi de din conducere .

    Te-ar mai putea interesa

    3 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: