spot_img
12.2 C
Târgu Jiu
sâmbătă, decembrie 2, 2023
Altele
  AcasăNationalAchiziționarea de vechime în muncă costă mai mult după majorarea salariului minim

  Achiziționarea de vechime în muncă costă mai mult după majorarea salariului minim

  Majorarea salariului minim din octombrie 2023 a adus cu sine și schimbări în costul achiziționării de vechime în muncă pentru românii care doresc să își completeze stagiul minim de cotizare pentru a avea dreptul la pensie la limita de vârstă. Guvernul a extins perioada în care cetățenii români din țară sau din străinătate pot achiziționa vechime în muncă pentru a atinge această cerință.

  Persoanele care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare pot achiziționa vechime în muncă până la 31 decembrie 2024. Odată cu creșterea salariului minim brut la 3.300 lei, de la 3.000 lei începând cu 1 octombrie 2023, contribuția la sistemul public de pensii a crescut, trecând de la 750 de lei pe lună la 825 de lei pe lună.

  Astfel, începând din 1 octombrie 2023, costul achiziționării de vechime în muncă este următorul:

  • 9.900 lei pentru un an
  • 19.800 lei pentru doi ani
  • 29.700 lei pentru 3 ani
  • 39.600 lei pentru 4 ani
  • 49.500 lei pentru 5 ani
  • 59.400 lei pentru 6 ani

  Conform legislației, suma pentru care se achită contribuția de asigurări sociale nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data încheierii contractului de asigurare.

  Conform Codului Fiscal, cota de contribuție este de 25%. Persoanele interesate trebuie să se prezinte personal sau prin mandatar la Casa teritorială de Pensii, cu cartea de identitate sau pașaport, în funcție de caz.

  Contribuția poate fi plătită fie într-o singură tranșă, fie în tranșe lunare, dar trebuie achitată înainte de 31 decembrie 2024. Astfel, cei interesați pot achiziționa vechime în muncă pentru o perioadă de cel mult 6 ani înainte de data încheierii contractului de asigurare socială.

  Până la mijlocul lunii august, la nivel național, au fost încheiate 28.516 contracte de asigurare socială cu plată retroactivă pentru achiziționarea de vechime în muncă, pentru care s-au plătit 336.885.881 de lei, conform Ministerului Muncii.

  Această posibilitate este deschisă pentru cetățenii români din țară sau din străinătate care nu sunt pensionari și care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: