spot_img
11 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
  AcasăNationalBREAKING Guvernul deschide calea pentru reforma teritorială și unificarea localităților

  BREAKING Guvernul deschide calea pentru reforma teritorială și unificarea localităților

  Guvernul Ciucă discută în ședința de guvern de miercuri un proiect de lege care face primul pas spre reforma teritorială, anunță g4media.ro. E vorba despre înființarea consorțiilor administrative – asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate, potrivit proiectului pus în dezbatere publică. Această modificare a fost asumată de România prin PNRR.

  Proiectul de lege vizează completarea Codului Administrativ (Ordonanța de urgență 57/2019) și se adresează localităților care vor să coopereze și să se asocieze pentru a oferi în comun servicii publice.

  Articolul introdus de noul proiect de lege: Două sau mai multe comune ori orașe care au în componența lor localități rurale, învecinate au dreptul ca, în limitele competenței autorităților lor deliberative și executive, să coopereze și să se asocieze, în condițiile legii, în consorții administrative, în scopul îmbunătățirii eficienței serviciilor publice, creșterii eficacității implementării investițiilor sau pentru eficientizarea utilizării resurselor umane specializate pentru atingerea intereselor colectivităților locale.

  De notat că aceste consorții administrative nu vor avea personalitate juridică.

  Conceptul de “consorții administrative” apare în în cadrul PNRR pentru susținerea reformelor ce vizează creșterea capacității administrației publice locale. Unul dintre jaloanele care se regăsesc în componenta 10 – Fondul local din PNRR, vizează amendarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, prin reglementarea regimului juridic al organizării și funcționării consorțiilor administrative.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: