spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăCultura„Ziua iei” - de la inițiativă privată la lege promulgată

    „Ziua iei” – de la inițiativă privată la lege promulgată

    IE din Muscel, Argeș, realizată în 1937, moștenirea de familie a Ioanei Lungu. Foto: Ioana Lungu

    Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea zilei de 24 iunie ca Ziua Iei, anunță Agerpres.
    Legea a fost adoptată pe 31 mai, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Ziua iei este sărbătorită din anul 2013, la inițiativa unei comunități private, dar acum a fost declarată oficial, prin lege, putând fi susținută financiar de autoritățile publice, care recomandă organizarea ei de către toate instituțiile culturale și educative.

    „Cu prilejul Zilei Iei pot fi organizate activităţi culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate, prin mijloace de informare în masă, materiale care vizează promovarea şi protejarea iei. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a evenimentelor dedicate, în limita alocărilor bugetare aprobate. Unităţile de învăţământ, unităţile de cult, centrele comunitare, instituţiile culturale, precum şi reprezentanţele diplomatice ale României sunt invitate să participe la acţiuni de promovare a iei”, prevede legea.

    Din 2013, pe 24 iunie (în noaptea de Sânziene) se sărbătorește “Ziua Universală a Iei” la inițiativa unei comunități online, scrie Institutul Cultural Român.

      „Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit totdeauna fascinație. Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură ‘„La blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor. Ziua Universală a Iei a debutat la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.” , scrie Institutul Cultural Român.

       

      Te-ar mai putea interesa

      LĂSAȚI UN MESAJ

      Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
      Introduceți aici numele dvs.

      Ultima oră!

      Comentarii recente

      error: Content is protected !!
      %d blogeri au apreciat: