spot_img
19.1 C
Târgu Jiu
luni, septembrie 25, 2023
Altele
  AcasăSocialCerşetorii gorjeni, pe prima pagină în presa finlandeză

  Cerşetorii gorjeni, pe prima pagină în presa finlandeză

  Primăria din Helsinski a decis să „ scape” de cerşetorii romi din România şi Bulgaria, oferindu-le sume de bani pentru a se întoarce în ţările de origine. După ce autorităţile finlandeze au venit în rândul romilor gorjeni pentru a studia modul lor de viaţă dar şi problemele cu care se confruntă, jurnaliştii din Helsinki nu se lasă mai prejos şi astfel aceştia doresc mediatizarea romilor, fiind convinşi că reprezintă subiect de primă pagină.

  În acest context, primăria capitalei Finlandei şi-a trimis reprezentanţi în România, mai precis în Târgu-Cărbuneşti, să vadă cu ochii lor ce se întâmplă în comunităţile de romi. Dorind să oprească cerşetoria din ţara lor, reprezentanţii Finlandei s-au întâlnit cu primarul Mazilu pentru a găsi împreună soluţii pentru eradicarea acestui fenomen. Potrivit primarului oraşului Târgu-Cărbuneşti, Mihai Mazilu „săptămânile trecute ne-am bucurat de vizita reprezentanţilor autorităţilor locale din Helsinki, care au dorit să vadă cum se trăieşte în comunităţile de romi. Aceştia au vizitat familiile de romi dar şi piaţa de second-hand. Finlandezii s-au arătat impresionaţi de modul de comercializare al acestor produse dar şi de faptul că romii pot face bani şi din altceva decât din cerşetorie”. Primarul a mai adăugat că „am adus şi un taraf de lăutari dar şi o persoană care se ocupă de confecţionarea cazanelor, ca să vadă efectiv că aceşti oameni pot face şi lucruri bune pentru comunitatea în care trăiesc. Sunt păstrători de tradiţii şi acest aspect a fost omis. Peste hotare, străinii văd doar lucrurile negative pe care le fac”.

  Romii ţin prima pagină a ziarelor finlandeze

  O nouă delegaţie este prezentă astăzi în oraşul Târgu-Cărbuneşti, dar de data asta delegaţia a fost compusă din oameni din mass-media finlandeză. Alin Bobu, consilier al prefectului pe probleme de romi, a spus că „pe de o parte, este o poveste despre oameni care cerşesc, pe de altă parte, o serie de reacţii ale oficialilor faţă de acest fenomen. Jurnaliştii subliniază această idee. Am înţeles că s-au găsit soluţii pentru problemele cu care se confruntă romii şi astfel statul finlandez va oferi aproximativ 450 de euro pentru fiecare persoană care va dori să se întoarcă în ţară, dar numai cei care doresc”. De menţionat este faptul că în capitala Finlandei există peste 60 de romi gorjeni care practică diferite meserii, printre care zidărie, colectarea neferoaselor. Această delegaţie încearcă să prezinte situaţia reală a romilor, aşa cum nu a fost prezentată până acum. Oficialităţile oraşului Târgu-Cărbuneşti s-au arătat receptive la iniţiativa finlandezilor iar în acest sens aceştia vor pune la dispoziţia jurnaliştilor tot ce va fi necesar, material vorbind, pentru a putea realiza ce şi-au propus.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: