spot_img
15.4 C
Târgu Jiu
joi, octombrie 5, 2023
Altele
  AcasăHeadlinesCula Cioabă-Chitescu din Șiacu a fost vandalizată. Anul trecut a fost restaurată...

  Cula Cioabă-Chitescu din Șiacu a fost vandalizată. Anul trecut a fost restaurată de voluntari

  Foto: Carina Tătăranu

  Cula Cioabă-Chitescu din Șiacu, comuna Slivilești, monument istoric, a fost vandalizată, după ce anul trecut a fost salvată de la distrugere de către voluntarii Asociației „Ambulanța pentru Monumente“, care au efectuat o serie de lucrări de restaurare foarte importante.

  Liana Carina Tătăranu, președinte al Asociației „Inima Olteniei”, care a participat la lucrările de restaurare, a constatat că ușa de la intrare a fost smulsă: „Ca la noi, la nimenea… Unii se chinuie să repare, să renoveze, să restaureze, să protejeze etc, iar alții doar distrug.

  Azi am avut neplăcuta surpriză să constat că ușa de acces în Cula Cioabă-Chitescu din Șiacu (Gorj) – pe care Ambulanța pentru Monumente Oltenia-Vest a pus-o în siguranță anul trecut – a fost smulsă din toc.

  Mesaj pentru curioșii – iubitori sau nu de patrimoniu: „Când o ușa este închisă înseamnă că există niște motive întemeiate. În cazul de față, ușa de la culă a fost închisă din două motive:

  1. protejarea monumentului până va fi restaurat în întregime;
  2. protejarea vizitatorilor de eventuale accidente.

  Vă rog s-o admirați doar din exterior. Nu mai intrați în interior pentru că nu există bunuri de valoare, nu există obiecte… Lemnăria este destul de deteriorată, lipsește mare parte din ea, deci există pericol de accidente!”, a transmis Liana Carina Tătăranu pe pagina ei de Facebook.

  Cula are un acoperiș nou
  Foto: Carina Tătăranu

  Anul trecut, voluntarii de la Asociația „Ambulanța pentru Monumente“ au salvat cula Cioabă-Chintescu, din localitatea Şiacu, prin montarea unui acoperiș nou și efectuarea unor lucrări de restaurare.

  Acoperişul a fost realizat din lemn cu unelte tradiţionale de către specialişti şi voluntari. Eugen Vaida, coordonatorul „Ambulanţei pentru monumente”, a spus că acoperişul a fost refăcut în funcţie de documentele şi fotografiile cu acoperişul original: „Cula este importantă pentru că e unică în Oltenia. Are probleme structurale, dar am găsit soluţii minim invazive pentru consolidarea zidurilor“.

  Cula din Şiacu datează din anul 1818. Monumentul istoric a fost preluat de Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu“ în anul 2013, însă nu s-au găsit fonduri pentru restaurarea acestuia.

  Asociaţia „Ambulanţa pentru monumente“ se află printre câştigătorii premiilor „Europa noastră 2020“, pentru proiectul de salvare a caselor tradiţionale din Transilvania. De asemenea, prinţul Charles a donat şi o sumă de bani pentru Asociaţia „Ambulanţa pentru monumente“.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: