spot_img
6.2 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateIstoria Blackjack și numărarea cărților

    Istoria Blackjack și numărarea cărților

    Jocul de Blackjack este unul dintre cele mai renumite și populare jocuri de cărți din cazinourile stradale și online. Originile sale sunt controversate, dar se spune că și-ar avea originea în Franța, iar primele documente care să ateste jocul de Blackjack ar fi datat de pe la 1700. Inițial, jocul era denumit ” Vingt-et-Un” și care se traduce prin ”Douăzeci și Unu”. Însă, înaintea acestui joc exista jocurile de cărți Chemin de Fer. Legenda spune că jocul de Blackjack a debutat la Curtea Regală a Franței, în timpul domniei regelui Ludovic al XV-lea.

    Unii analiști merg mai departe și spun că Blackjack ar fi o invenție a romanilor. În teorie, sună bine. Romanii erau mari iubitori de jocuri, doar că în acele vremuri acest joc s-ar fi jucat cu blocuri de lemn numerotate diferit, în loc de cărți.

    Revenind la Blackjack, jocul a câștigat repede în popularitate odată cu extinderea lui în America de Nord. Jocul a traversat Atlanticul în secoul al XVIII-lea, cu ajutorul coloniștilor francezi. Există mențiuni ale jocului ce datează de pe la 1800.

    Interesant este faptul că jocul nu a fost mereu la fel. De exemplu, în forma anterioară, Blackjack avea unele reguli diferite de cele existente în prezent, cum ar fi că doar dealerului i se permitea să dubleze.

    Tot în această perioadă, a existat o poveste despre Eleanor Dumont. S-a născut în Franța și a emigrat în America. Era un dealer priceput și călătorea până când a deschis o sală de jocuri de noroc în Nevada City, California. În mod ironic, locul a fost numit Vingt-et-Un. Oamenii veneau din toată țara să joace împotriva lui Eleanor, doar pentru că era considerată o raritate între dealerii de cărți.

    Blackjack-ul modern a evoluat în secolul al XX-lea. Regulile au fost adaptate, iar cazinourile au introdus numeroase premii și bonusuri pentru a atrage jucătorii. Regulile s-au schimbat și în urma legalizării jocurilor de noroc. Definite de Nevada Gaming Commision, regulile jocului sunt încă folosite în zilele noastre. Inclusiv blackjack online se joacă după aceleași reguli.

    Blackjack a reușit să crească rapid în popularitate prin simplitatea modului de joc. Fiecare jucător primește câte două cărți cu fața în sus, dealerul primește două cărți (doar una cu fața în sus) și în funție de acestea, jucătorii continuă să solicite o altă carte sau stau. Scopul e ca jucătorii să bată dealerul, iar suma cărților să fie cât mai aproape de 21, dar fără a depăși acest număr. Cine are 21 însumat înseamnă că are un Blackjack. Valoarea cărților: de la 2 la 10 cărțile au valoarea nominală; AS-ul poate fi considerat 1 sau 10; J, Q, K au valoare 10.

    Jucătorii începători au nevoie să știe regulile de bază pentru a putea juca Blackjack, însă profesioniștii au reușit să dezvolte diferite strategii de joc pentru a-și optimiza șansele. Una dintre strategiile de bază constă în numărarea cărților. În mod normal, această regulă nu este interzisă, doar că multe cazinouri sancționează jucătorii care practică această strategie în mod vizibil.

    Numărarea cărților, celebra strategie de blackjack a fost creată de Edward Thorp. El este autorul primei strategii de numărare a cărților care a fost publicată într-o carte, „Beat the Dealer” publicată în 1962. Dar, de fapt, nu a fost primul care a creat sau a folosit această metodă pentru a crește avantajul jucătorilor.

    Însă Edward Thorp rămâne părintele numărării cărților datorită faptului că metoda sa s-a dovedit a fi cea mai eficientă și datorită lui jucătorii aveau cote mai bune și o puteau folosi în orice joc. Dar să ne întoarcem la locul de unde a început totul și să ne familiarizăm cu primii pași făcuți pentru a număra cărțile.

    Prima carte publicată despre strategiile de numărare a cărților a fost „Playing Blackjack to Win”, (1957). Există 16 sfaturi de strategie despre numărarea cărților în carte. Dar nu existau sfaturi de blackjack care să spună cum și când să varieze pariurile jucătorilor.

    Această carte a fost publicată doar într-o cantitate limitată în 1957. Ea a fost retipărită deoarece noile ediții prezintă acum cele mai recente informații despre joc și metodele de reușită.

    Autorii cărții au fost soldați – Roger Baldwin, Wilbert Cantey, Herbert Maisel și James McDermott. Ei au devenit cunoscuți ca „cei patru călăreți” și au devenit foarte populari pentru publicarea primei analize matematice complete a jocului de blackjack. Analiza lor a fost dezvoltată cu ajutorul primelor calculatoare mecanice, cunoscute atunci sub numele de „mașini de adunare”.

    Însă cartea Beat the Dealer de Edward Thorp a fost prima carte care conținea sisteme de numărare a cărților corecte din punct de vedere matematic, folosite pentru a învinge blackjack-ul. Cartea a sporit încrederea și a oferit o șansă mai mare de a învinge cazinoul. La început au existat unii îndoielnici și strategia nu a fost acceptată de toți jucătorii și teoreticienii jocului.

    Numărătoarea Top-Ten inventată de Edward Thorp a fost foarte ușor de învățat și de folosit și a oferit o șansă uriașă tuturor jucătorilor, a sporit popularitatea cărții. Cartea a avut un succes uriaș și în 1963 (la un an după ce a fost publicată) a devenit un bestseller al New York Times. Poate cel mai mare semn al succesului lui Thorp și a cărții sale a fost faptul că, la scurt timp după publicarea cărții, cazinourile au fost nevoite să modifice regulile jocului pentru a menține șansele în favoarea lor.

    Cartea explică toate principiile împreună cu strategii. „Beat the Dealer” a fost și este încă una dintre cele mai recomandate lecturi pentru cei care vor să reușească la blackjack. A doua ediție a cărții, publicată cinci ani mai târziu, a fost realizată cu ajutorul lui Julian Braun, un angajat IBM. Braun a studiat blackjack-ul cu ajutorul unui simulator, ceea ce a făcut analiza jocului mai profundă.

    În 1980, Bill Kaplan și câțiva asociați au dezvoltat o nouă strategie de numărare a cărților pentru blackjack, care le-a adus numeroase reușite, și astfel s-a născut legenda echipei MIT Blackjack. Echipa MIT a folosit numărarea cărților și un sistem strict pentru a-și scoate un avantaj față de dealer-ul pe care l-au exploatat fără milă.

    Bill Kaplan a fost inspirat de cartea lui Edward O. Thorp. Acesta povestea într-un interviu că numărarea cărților vă permite să vedeți dacă jucătorul sau cazinoul au cote și apoi utilizați o strategie de pariere și cât de mult puteți paria pe fiecare mână. Numărarea cărților vă spune cum să jucați în mod optim fiecare mână, în funcție de ce cărți rămân în teanc și de avantajul vostru. Apoi, există o întreagă bucată de management al banilor. Astfel de strategii pot da roade în decursul a sute de mâini jucate și contează foarte mult nivelul bankrollului. Dacă vă place jocul de blackjack și doriți să o faceți într-un stil profesionisti, studiați strategiile de joc și jucați cumpătat.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: