spot_img
20.5 C
Târgu Jiu
joi, iulie 25, 2024
Altele
  AcasăCulturaExpoziție în memoria Eroinei de la Jiu, la Muzeul Județean Gorj

  Expoziție în memoria Eroinei de la Jiu, la Muzeul Județean Gorj

  Expoziție foto-documentară dedicată împlinirii a 105 ani de la moartea Eroinei Ecaterina Teodoroiu la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Evenimentul este găzduit de instituția de cultură în perioada 22-27 august. Documentele principale ale expoziției, prezentate în premieră pentru publicul gorjean, provin din Fondul Saint Georges al Bibliotecii Naționale a României, privind moartea eroinei Ecaterina Teodoroiu, fiind datate în perioada cuprinsă între 24 august 1917 – 3/17 ianuarie 1919. Accesul publicului este liber.

  Expoziția cuprinde documente inedite de corespondență militară, referitoare la moartea Eroinei de la Jiu, fotografii păstrate în fondurile de cercetare ale Arhivei Naționale a României, Bibliotecii Naționale a României, Muzeului Național de Istorie a României și Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, un veston militar românesc – model 1917, Medalia „Virtutea Militară”, clasa a II-a și fotografii din anul 1921, realizate cu ocazia aducerii osemintelor Eroinei la Târgu Jiu. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Tătărescu, Asociația cultural-istorică Pleniceanu, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și Asociația Detecții Gorj.

  Ecaterina Teodoroiu a luptat ca voluntar în Regimentul 43/59 Infanterie și a murit pe câmpul de luptă în noaptea de 21/22 august 1917, pe Dealul Secului. Marcați de curajul ei, superiorii săi ierarhici au emis, de câteva ori, mai multe propuneri prin care numele său să fie citat printr-un înalt ordin de zi pe Armata I-a. Documentele reprezintă rapoarte, ordine și decizii ale superiorilor ierarhici.

  „De-a lungul timpului, atât în unele ecranizări artistice, cât și în diverse documentare, uniforma regulamentară purtată de Ecaterina Teodoroiu, conform fotografiilor de epocă, a fost incorect alcătuită, cu elemente și accesorii necorespunzătoare. În urma cercetării și documentării fotografiilor de epocă și cu sprijinul specialiștilor în uniformologie, am reușit să identificăm elementele regulamentare de alcătuire a uniformei Ecaterinei Teodoroiu, reconstituind vestonul de voluntar al acesteia, model 1917. Acesta este expus în premieră la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în perioada 22–27 august, în cadrul expoziției foto-documentară dedicată împlinirii a 105 ani de la moartea Eroinei de la Jiu”, transmis organizatorii evenimentului.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!