spot_img
22.1 C
Târgu Jiu
marți, septembrie 17, 2024
Altele
    AcasăCulturaFestival de muzică lăutărească la Târgu Cărbunești

    Festival de muzică lăutărească la Târgu Cărbunești

    O nouă ediție a Festivalului de muzică lăutărească „Gena Bârsan” va avea loc la Târgu Cărbunești în data de 29 august, care se adresează tarafurilor lăutărești tradiționale ce folosesc în interpretare instrumente tradiționale și respectă tradiția și autenticitatea cântecului și portului popular.

    Gena Bârsan a fost o cunoscută interpretă de muzică lăutărească din Gorj. Artista a întreprins, de-a lungul carierei sale, numeroase turnee în țară, cu Taraful Gorjului, cântând alături de artista Maria Tănase, dar și de alte soliste renumite din județ, cum ar fi Maria Lătărețu și Lia Bobirci.
    Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a inițiat acest festival, extrem de important pentru muzica lăutărească, în anul 2005, fiind organizat în colaborare cu Primăria orașului Târgu Cărbunești.

    Secțiunile festivalului

    Secțiunile Festivalului de muzică lăutărească de la Târgu Cărbunești sunt „Tarafuri“ și „Rapsozi“. Fiecare județ invitat poate participa cu un singur taraf și 2 rapsozi. Componența tarafului va fi următoarea: vioară sau fluier, braci, chitară, bas (3-7 persoane).
    Nu se admit în concurs instrumente electronice. Fiecare taraf poate prezenta în concurs, pe lângă programul tarafului și 1 sau 2 rapsozi.
    Evenimentul este organizat de Consiliul Local și Primăria Târgu Cărbunești, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în parteneriat cu Școala Populară de Artă “Constantin Brâncuși”, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” și Centrul Cultural “Tudor Arghezi” Târgu Cărbunești.

    „Lăutarii sunt și vor rămâne cei mai importanți mesageri ai cântecului românesc. Ei au transmis, din generație în generație, cântece care au intrat în patrimoniul național, ca parte a identității noastre.
    Prin manifestările artistice dedicate exclusiv formațiilor de lăutari: Festivalul zonal de muzică lăutărească ”Gena Bârsan”, ”Festivalul lăutarilor gorjeni” de la Bolboși, Festivalul de muzică tradițională „Geagu Cătăroiu” de la Tismana, publicul are ocazia să vadă și să asculte specificitatea tarafului tradițional din Gorj, care, din punct de vedere al repertoriului și stilului de interpretare, poate fi identificat cu o anumită subzonă a Gorjului: Pârâul de Pripor, Tismana, Târgu Cărbunești, Valea Amaradiei.
    Festivalul de la Bolboși, la fel ca cel de la Târgu Cărbunești, a fost realizat la initiativa lui Ion Cepoi, consilier superior în cadrul Inspectoratului Județean pentru Cultură, instituție înființată după evenimentele din decembrie 1989, iar de organizarea acestor festivaluri s-a ocupat Stelian Florescu, referent muzică în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

    Alită Pitigoi, spunea Alexandru Doru Șerban, în cartea sa, intitulată „Lăutari gorjeni”, cânta mereu îmbrăcat în costum național. Era un artist plin de nerv și viață, care a participat la turnee internaționale în Elveția, Ucraina, Italia și Cehoslovacia. Culegător de cântece din repertoriul lăutarilor bătrâni, a fost înregistrat de Radio Oltenia și de Televiziunea Română, cu cântecele „Pe deasupra casei mele”, „Sârba lui Alită” și „Foaie verde de năut”. Iubitor de folclor autentic, modest, dar elegant, vioristul a lăsat în urmă amintiri de nestins“, se arată într-un comunicat al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj,

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!